Oglasio se Centar za socijalni rad povodom seksualnog zlostavljanja devojčice (3) u Novom Sadu

23.06.2022

10:08

0

Oglasio se Centar za socijalni rad povodom seksualnog zlostavljanja devojčice (3) u Novom Sadu
devojčica Socijalni rad - Copyright Profimedia Tanjug/Nataša Lazarević 24sedam

Naš portal pisao je o slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja devojčice (3) iz Novog Sada, za koje su osumnjičeni njeni otac i deda. Tim povodom, kontaktirali smo i sa Centrom za socijalni rad Grada Novog Sada, u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj predmet.

Pitanja koja smo im postavili u mejlu, glasila su:

- Na koji način je Centar za socijalni rad vršio procenu bezbednosti viđanja oca i deteta?
- Da li je Centar za socijalni rad grada Novog Sada izvršio fizičke i psihološke preglede devojčice, kada je majka prvi put prijavila promene u njenom ponašanju i njenom izgledu?
- Kako objašnjavate navode majke, koji su materijalizovani, da je "dete imalo strašno ponašanje prilikom susreta sa ocem u prostorijama vašeg centra"?
- Da li Centar za socijalni rad uzima u obzir činjenicu da je u odnosu oca i majke bilo prijavljivanja za nasilje od strane majke?
- Po kom osnovu je doneta odluka 25. maja 2022. godine da se ocu ukine viđanje deteta u kontrolisanim uslovima?

Njihove odgovore, koji smo dobili pet dana nakon poslatog zahteva, prenosimo vam u celosti:

Povodom vaših pitanja navedenih u tačkama 1 i 2 obaveštavamo vas da Centar za socijalni rad Grada Novog Sada postupa u skladu sa javnim ovlašćenjima prema odredbama iz Porodičnog zakona, Zakona o socijalnoj zaštiti, pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada Centra za socijalni rad, opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i drugim pozitivnim propisima. Shodno tome, navodimo da je celokupan postupak, na koji se odnosi vaš zahtev, izvršen od strane stručnih lica prema važećim procedurama.

Povodom pitanja iz tačaka 3-5, obaveštavamo vas da Centar za socijalni rad Grada Novog Sada nije u mogućnosti da komentariše izjave date u medijima niti da daje podatke koji zadiru u privatnost korisnika, jer u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, prema Članu 37. i Članu 38. - korisnik ima pravo na poverljivost svih privatnih podataka iz dokumentacije koja se obrađuje za potrebe izveštaja, odnosno za evidencije, uključujući i one koji se tiču njegove ličnosti, ponašanja i porodičnih okolnosti i načina korišćenja usluga socijalne zaštite i korisnik ima pravo na poštovanje privatnosti prilikom pružanja usluga socijalne zaštite.

24sedam
 

Prema Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijani rad, čl.14 sve informacije o ličnim i porodičnim prilikama korisnika koje zaposleni u centru saznaju jesu poverljive informacije, stoga je iznošenje podataka vezano za zaštitu konkretnih osoba u javnosti, suprotno zakonu.

U skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije kažnjivo je i neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, neovlašćeno fotografisanje, neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimaka, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva, u obavezi je da preduzme sve mere u zaštiti korisnika, kao i da sačuva poverljivost podataka o njemu/njima.

Pixabay
 

Da podsetimo, advokatica majke koja je prijavila da njeni bivši suprug i svekar navodno zlostavljaju ćerku, za naš portal je ispričala detalje užasa kroz koje su njena klijentkinja i devojčica prošle. 

Prava drama, prema njenim rečima, počinje 2021. godine, kada trogodišnja devojčica prvi put ispoljava oblike postraumtskog ponašanja.

Zaštitnik građana je zbog kompleksnosti celog slučaja pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike