Ne može čovek više ni beskućnik da bude! Milan godinama na ulici, a tek nedavno mu i država to priznala

17.12.2021

19:15

0

U jednom trenutku sam dobio dijagnozu od psihijatra – strah od gladi. Zato imam sto dvadeset kila. Jeo sam sve što sam stigao i što nađem i što dobijem, rekao nam je Milan

Ne može čovek više ni beskućnik da bude! Milan godinama na ulici, a tek nedavno mu i država to priznala
prihvatiliste za beskucnike dorcol 0112 2021 foto katarina (11) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U dnevnom Centru na Dorćolu, koji je otvoren svakog radnog dana od 12 do 14 časova za sve one koji ne mogu sebi da priušte topli obrok, zatekli smo Milan Spačeka. On je godinama beskućnik, a tek pre nekoliko godina uspeo je to i da "ozakoni.

- Rođen sam u bolnici "Narodni front", pedeset jednu godinu života sam proveo u stanu na Zelenom Vencu, a onda me je član porodice sudskim putem izbacio iz kuće. Od tada sam beskućnik - kaže Spaček i dodaje da je pre toga živeo normalno i imao posao.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Milan u svom telefonu ima slike svih dokumenata - od žalbi koje je podnosio, do papira za vađenje lične karte.

Kada ste beskućnik, adresa prebivališta bi trebalo da vam bude Centar za socijalni rad pa automatski dobijate status beskućnika. Milan je to regulisao tek 2018. godine.

- Prema zakonu bi trebalo da vam obezbede jednokratnu pomoć od koje treba da priuštite sebi smeštaj, da se zaposlite i da polako nastavite svoj život. Naš zakon ne prepoznaje status beskućnika već samo socijalno ugrožen status, a imati krov nad glavom i biti na ulici nije isto. Pogotovo ako imate porodicu. Ja nemam ženu, ali imam dete. Ono je sada u hraniteljskoj porodici, ne želi da me vidi.  A i bolje kad sam beskućnik - priča tužno Spaček.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

A kako je teško živeti kao beskućnik govori i činjenica da je u strahu od gladi jeo sve čega se dočepa

- Najbitnije vam je gde ćete da prenoćite i šta ćete da jedete. U jednom trenutku sam dobio dijagnozu od psihijatra – strah od gladi. Zato imam 120 kilograma. Jeo sam sve što sam stigao, šta nađem i šta dobijem. Znao sam da ću sutradan jesti, ali sam opet jeo sve - priča Milan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tek što je pandemija korona virusa počela i niko još nije znao o čemu se tačno radi, u martu prošle godine zatražio je od Centra za socijalni rad da mu obezbede smeštaj. 

- Niko me nije pozvao mesecima. Za to vreme sam bio na ulici. Pošto sam rođeni Beograđanin nije mi problem da nađem smeštaj. U podrumu, vešernici, haustorima, nekim starim industrijskim objektima, zgradama u pripremi za rušenje. Zvali su me u avgustu da bi me smestili u Kumodrašku, ali mi tada nije trebalo mesto u prihvatilištu. Međutim meni je socijalna pomoć isticala u oktobru, pa sam posle isteka ipak otišao. Bilo je tu nekih nesporazuma i manjak komunikacije između Centra za socijalni rad i Kumodraške. Jer me centar forsira da idem, a ovi kažu da nema mesta. Pošto sam u kontaktu sa ljudima iz "Inicijative A11" i organizacije ADRA, oni su angažovali advokata, tužili Kumodrašku da bi se na kraju pojavilo mesto za mene - rekao je Spaček.

Kada je došao u prihvatilište nije mogao da unese ništa sem odeće koju već ima na sebi i mobilnog telefona. Prema njegovim rečima, odeću su odmah stavili na pranje i dali mu zamensku, ali žensku. Milan je zatim pisao žalbe što na garderobu, hranu, što na rad socijalne službe.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ja sam prvi koji je to zvanično uradio. Hteli su dva puta da me izbace, ali smo na kraju došli do rešenja. Centar za socijalni rad mi je isplatio jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 52.000 u roku od tri dana, a ja sam već uveliko izašao iz prihvatilišta. Ako ćutiš i ne znaš ništa, nećeš dobiti ništa. Kada sam ih tužio, svima su nam rotirali socijalne radnike i to dva puta. Kada sam dobio socijalnog radnika koji zna zakon, nisam više imao problema - izjavio je Spaček.

Po struci je mašinski tehničar, ali ne poznaje rad na kompjuteru kao ni noviju tehnologiju. Želi da radi bilo šta, kao čistač, prodavac, obezbeđenje...

- Postoji taj začarani krug, ne mogu da se zaposlim ako su mi glavna pitanja u glavi gde ću da prespavam taj dan i šta ću da jedem. A ne mogu ni da iznajmim neki krevet ako nemam posao. Socijalna služba daje svoj minimum i neće da preseče krug - rekao je Spaček.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Već je bilo 14 časova, a Julija, radnica Crvenog krsta je polako počela da posprema prostoriju, pa smo tako i mi privodili kraju razgovor sa Milanom, koji se već nameračio na nove borbe - po svemu sudeći pobedničke.

Problem beskućnika se ne može rešiti za dan, već konstatnim zalaganjima i njihovim i našim. Što više budemo stavljali ovaj problem pod reflektore to je i veća šansa da se njihovi glasovi čuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike