Probali smo crve, imaju više proteina nego šnicla! Ubistvo je jesti meso svaki dan, mi nemamo creva za to!

02.07.2023

20:00

0

Ubistvo je jesti meso svaki dan, tvrdi Neša Travka, poznati travar iz Niša

Probali smo crve, imaju više proteina nego šnicla! Ubistvo je jesti meso svaki dan, mi nemamo creva za to!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ekipa emisije “24sedam sa Marom” posetila je Nešu koji provodi vreme na imanju manastira Železnik, u okolini Niša. Tu je napravio svoju baštu, posadio biljke i drveće i uživa u zdravom okruženju i životu. 

Predlaže da eksperimentišemo sa hranom i nađemo hrabrosti da probamo i ono što do sada nismo probali, kao što su crvi. Poslužio nam ih je pržene, a ukus je najpribližniji susamu. 

- Ukus je bogat, kad probaš, osećaš proteine. A sve zavisi od toga u kom ih ulju ispržiš. Jednom smo pržili jaja, pa u ono ulje što je ostalo ubacio sam crve. I crvi su imali ukus jaja. Pričamo o crvima brašnjarima, znači ti crvi jedu brašno, jedu ovsene pahuljice, piju vodu iz jabuke, iz neprskanog voća, i imaš dva kila crva, kilo proteina. EU odobrila crve kao zdravu hranu, nema izmišljanja - objasnio je Neša voditeljki Mariji Atanasković.

Pristalica je “sirotinjske ishrane” - voće, povrće, lekovito bilje, a meso samo na velike praznike, Božić i Uskrs.

- Kao što su radili naši stari, pre sto godina. Pitaj babu, pitaj dedu, pa jelo se meso od slave do slave. Mi nemamo creva koja mogu da vare meso svaki dan. Znači, ubistvo je jesti meso svaki dan! Mi smo sastavljeni od vode 70 odsto. Kad čovek nestane, ostane jedna lopata kreča - to su kosti. Gvožđa za jednu iglu, fosfora za jednu šibicu, a ono ostalo su mikronutrijenti koje treba stalno da unosimo - kaže Neša.

Zato su se na trpezi kod njega tog dana kad smo ga posetili našli pohovana kopriva, čorbica od gljiva, pečen krompir, zelena salata, ali i nešto egzotiničnije poslastice, kao što su urme sa biberom, aronija u medu i bademu, kao i sok od gloginja. Sve posno, jer je bio petak.

Da li ćemo zaista jesti crve i gloginje, kako masline menjaju šniclu i zašto pijemo hlorisanu vodu, ako je hlor bio jedini bojni otrov u Prvom svetskom ratu, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike