24sedam saznaje: Parazit valjkasti crv pronađen u osliću iz Španije!

06.08.2021

11:21 >> 14:38

0

Autor: Radmila Briza

Kako 24sedam saznaje u Upravi za veterinu na graničnom prelazu Gostun pronađena je zaražena riba

24sedam saznaje: Parazit valjkasti crv pronađen u osliću iz Španije!
Copyright Profimedia

U Srbiju je pre četiri dana mogla da uđe pošiljka ribe oslić, i to 27.511 kilograma, a koja je bila zaražena opasnim parazitima, saznaje 24sedam u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ali su to veterinarski inspektori sprečili na vreme i prvi alarmirali evropske kolege.

Prema istim informacijama, granična veterinarska inspekcija je na graničnom prelazu „Gostun“, tokom redovne kontrole, izvršila pregled pošiljke zamrznutog oslića “Nek”, poreklom iz Španije, pri čemu su uzeti uzorci ove ribe na parametre bezbednosti hrane, 2. avgusta 2021. godine.

Ispitivanje

– Ispitivanjem u ovlašćenoj laboratoriji, u mesu ribe utvrđeno je prisustvo larvi parazita Anisacis-a ili valjkastog crva. Na osnovu priložene dokumentacije, utvrđeno je da je riba izlovljena u južnozapadnom Atlantiku, zona izlova FAO 41 i prerađena u objektu „Gandon S.A – Buque Factoria Esperanza Menduina, Galicija, Španija, izvozni kontrolni broj 12.05259/PO. Datum proizvodnje ribe je 22.01.2021. godine, a rok trajanja do 22.01.2023.godine – navodi naš izvor i dodaje da je čitava pošiljka blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na srpsko tržište.

Pročitajte i

Kako dodaje, s obzirom da prisutvo ovog parazita u ribi, koja nije dovoljno termički obrađena, može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, celokupna pošiljka od 27.511 kilograma je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Uprava za veterinu je takođe, kako saznajemo, ovog puta prva obavestiila kroz sistem za brzo obaveštavanje EU/RASFF, Evropsku komisiju o utvrđenim neusaglašenostima u ribi iz Španije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike