Da li je pravi dijamant u burmi ili da se razvodim? Juvelir otkriva kako da prepoznamo pravo zlato i drago kamenje!

04.06.2023

20:00

0

Nasledili ste porodični nakit, kupili skupocen komad na letovanju ili dobili verenički prsten sa dijamantom? Da li ste sigurni da je ono što imate pravo zlato i dijamanti? Postoji nekoliko načina da saznate!

Da li je pravi dijamant u burmi ili da se razvodim? Juvelir otkriva kako da prepoznamo pravo zlato i drago kamenje!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ekipa emisije “24sedam sa Marom” posetila je juvelira Stefana Antića u njegovoj maloj porodičnoj manufakturi u Ćupriji. Stefan je završio srednju školu umetničkih zanata u Šapcu, smer juvelir umetničkih predmeta. Uporedo sa školom bio je na zanatu kod jednog zlatara, zatim je otvorio sopstvenu zlatarsku radnju gde je jedno vreme prodavao serijski izrađen nakit, da bi se kasnije fokusirao samo na prodaju onoga što svojeručno pravi.

U poslu mu se pridružila supruga Ivana, sin Lazar koji je školarac, a i ćerkica Mila se igra sa nakitom. Poznati su po izradi unikatnog nakita sa dragim kamenjem, koji prave kako za svoje kupce, tako i za druge zlatare po Srbiji. 

Cene zlata u Srbiji se trenutno kreću od 8.000-10.000 dinara po gramu. Ako neko želi da proda svoj stari nakit, može da računa da će za njega dobiti oko 3.500 dinara po gramu. 

Međutim, kako da znamo da je nakit koji posedujemo zaista od plemenitih metala? Stefan kaže da je prvi uslov koji nakit mora da zadovoljni prisustvo žigova. Ako je u pitanju 14-karatno zlato, trebalo bi da ima oznaku 585, a 18-karatno zlato 750. Postoji i 22-karatno i 24-karatno zlato, ali se ono uglavnom ne koristi za izradu nakita jer je mekanije.

Istina o izgubljenim krunama Nemanjića: Nije tačno da se kruna Stefana Dečanskog čuva na Cetinju!Probali smo zlatnu picu od 500 evra! Da li je Srbija spremna za ovaj luksuz u restoranima? (VIDEO)Hirurg Zlatko iz stomaka ljudi vadio kašike, žilete, proteze, čak i cele sarme: Neverovatno šta su sve u stanju da progutaju! (VIDEO)Neverovatno otkriće naše naučnice: Pre 7.500 godina desio se bebi-bum, ali naučnici nisu znali zašto! A onda je ona ugledala kašiku (VIDEO)

Ja sam Stefanu donela jednu narukvicu sa cirkonima koju sam nedavno kupila. Sami cirkoni ne vrede ništa, praktično su kao staklo, ali zlatari uzimaju i njihovu težinu u obzir kada određuju cenu nakitu jer se podrazumeva da su imali trošak ručnog rada prilikom njihove ugradnje u zlato.

Provera da li je neki predmet od zlata se vrši tako što se on trlja na posebnu pločicu i ako ostaje trag, to je zlato. Zatim se kane jedna kap kiseline na zlatni predmet, ako je zlato, kiselina ga neće “pojesti”.

Važno je napomenuti da se ova vrsta testiranja ne može vršiti ni sa jednom kiselinom koja je dostupna u domaćinstvu (sirće i slično), već sa specijalnim kiselinama na kojima je navedeno da li su za proveru 14-karatnog ili 18-karatnog zlata.

Poseban slučaj je ukoliko je predmet od nekog drugog metala, a samo prevučen zlatom. Jedino je sigurno preseći lančić, na primer, i na taj način utvrditi šta je u pitanju. 

“Dešavalo se i meni ranijih godina kada sam držao prodaju da mi dođu sa narukvicom, to se sećam tog slučaja, da je bila jako debela pozlata i da tek posle, sečenja sam utvrdio da nije bilo zlato. Nažalost, ja sam to već otkupio i platio, ta osoba je otišla, ja kako sam mogao da reagujem, nikako, isekao i idemo dalje, mada je to tad bio teži udarac za mene jer sam bio mlad i tek sam počinjao, svaka škola košta naravno”, objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

Koja je razlika između brilijanta i dijamanta, zbog čega je poseban dukat “Franc Jozef” i zašto je 14 karata bolje od 18, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedams a Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike