Istina o izgubljenim krunama Nemanjića: Nije tačno da se kruna Stefana Dečanskog čuva na Cetinju!

29.01.2023

19:15

1

Postoji priča koju mediji povremeno prenose, da se kruna Stefana Dečanskog nalazi na Cetinju, ali istina je drugačija

Istina o izgubljenim krunama Nemanjića: Nije tačno da se kruna Stefana Dečanskog čuva na Cetinju!
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Nemanjići su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, uzdigli su zemlju na nivo carevine, proširili teritorije i pretvorili Srbiju u značajan faktor na tlu Evrope.

Simbol koji najslikovitije opisuje uspon srpske države u Nemanjićkom periodu su njihove krune i vladarska obeležja. Nažalost, do danas nije sačuvana nijedna srpska srednjevekovna kruna, bar ne u Srbiji.

Postoji priča koju mediji povremeno prenose, da se kruna Stefana Dečanskog nalazi na Cetinju. Stefan Dečanski je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Navodno, njegovu krunu je Karlovačka mitropolija SPC poklonila Petru I Petroviću Njegošu. 

“To što svi govore da se na Cetinju nalazi kruna Stefana Dečanskog, to jednostavno nije tačno, jer mi odlično znamo da je to najverovatnije mitra koju je vladika sremskokarlovački poslao Petru I Petroviću Njegošu, kada je uspostavio duhovnu vlast na Cetinju. Verovatnije da je to tako, zato što je kruna isuviše moderna, barokni detalji su na njoj, pliš je obnovljen, čitav, tkanina je potpuno očuvana i ona zaista ima oblik mitre, a ne vizantijske krune - rekla je direktora Istorijskog muzeja Srbije, dr Dušica Bojić u emisiji “24sedam sa Marom”.

Istorijski muzej Srbije je pokrenuo projekat od nemerljivog značaja .- izradu rekonstrukcija srpskih srednjevekovnih vladarskih oglavlja. U pitanju su rekonstrukcije sa fresaka iz manastira i crkava, zadužbina Nemanjića, ali i Lazarevića i Brankovića. Pojedini mediji su pogrešno naveli da su u pitanju replike, što nije moguće jer ne postoje fizički sačuvani originalni predmeti po kojem bi se radile replike.

Već su izrađene krune Cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića. Izradio ih je filigranista iz Kraljeva Goran Ristović Pokimica, u dogovoru sa spoljnim saradnicima Smiljom Dušanić i akademikom Draganom Vojvodićem. 

Urađena je i kruna Jelene Anžujske, a krunu kraljice Simonide pravi radionica Marsela i Simona Čivljaka iz Beograda i ona bi trebalo da bude najraskošnija. 

Istorijski muzej Srbije
 

“Zato što se i freskopisac potrudio da Simonidu u Gračanici uradi tako da je ona zaista impresivna. Njena kruna po vrhu ima crveno i plavo kamenje. Ima osam špiceva, na svakom špicu ima okrugli mali kamenčić i oko njega po tri biserčića. Kruna ima ukupno 512 slatkovodnih bisera uz svo kamenje koje će se naći na njoj. Kao i ostale krune, biće urađena u osnovi od srebra i pozlaćena pozlatom od 24 karata - otkrila je voditeljki Mariji Atanasković.

Istorijski muzej Srbije priprema izložbu vladarskih insignija u susret stalnoj postavci koja je u planu kada se muzej preseli u zgradu Glavne železničke stanice u Beogradu. Kao najava toga šta nas očekuje u novom prostoru muzeja, za kraj marta je planirana izložba u zgradi na Trgu Nikole Pašića, gde se muzej trenutno nalazi.

Koliko su koštale ove rekonstrukcije, čija je jedina sačuvana srpska kruna i ko je bio “prenakićeni” kralj, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike