Srbijom hara "zaboravljeni" rak: Godišnje oboli 2.300 ljudi, a nešto manje od pola umre! Muškarci su posebno na udaru!

10.05.2023

08:15

0

Autor: R.M/L.Đ.T

"Zaboravljen" je u onkološkim krugovima bio dugo jer nije bilo adekvatne terapije i lekova

Srbijom hara "zaboravljeni" rak: Godišnje oboli 2.300 ljudi, a nešto manje od pola umre! Muškarci su posebno na udaru!
dr Zoran Džamić - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

Rak mokraćne bešike je "zaboravljena" vrsta kancera koji je u Srbiji 5. po broju obolelih i 8. najčešći uzrok smrti među malignitetima.

Procenjuje se da će broj novootkrivenih slučajeva u narednih 20 godina porasti za 59 odsto a najveći problem kod ove bolesti je što ne bude dijagnostifikovan na vreme zbog neprepoznavanja ili pogrešnog tumačenja simptoma.

Iako ima veliku smrtnost, direktor Klinike za urologiju dr Zoran Džamić kaže da je ova vrsta kancera bila bolest od koje se "bežalo" jer nije bilo leka 

- "Zaboravljen" je u onkološkim krugovima bio dugo jer nije bilo adekvatne terapije i lekova. I kada na to dodate da je podmukla bolest sa teškim kvalitetom života obolelih, svi su bežali od toga. Zbog toga je "siroče" onkologije - kaže Džamić za 24sedam.

Rak odnese 900 života

On dodaje da godišnje od ove boelsti oboli oko 2.300 ljudi, a imate oko 900 pacijenata umre.

- Smrtnost jeste značajno velika. Kada gledate sve faze bolesti, petogodišnje preživljavanje je 77 odsto. To su američke stastistike. Ali kada imate metastaze, petogodišnje preživljavanje je samo 7 odsto - objašnjava Džonić.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
Dr Zoran Džamić

Doktor objašnjava da procenat izlečivosti ne može da se matematički obradi, ali imunoterapija može određenom broju pacijenata da produži život i preko dve i po godine.

- Što se tiče zastupljenosti, kod muškaraca je četiri puta učestaliji karcinom mokraćne bešike nego kod žena. Kod muškaraca je četvrti, a kod žena sedmi karcinom po dijagnostici novonastalih slučajeva - izjavio je on.

Džonić je rekao da ovaj kancer zauzima i četvrto mesto po stopi smrtnosti u Evropi.

Doktor kaže da je 9 od 10 pacijenata starije od 50 godina, ali da sve veći broj mladih pacijenata dobija ovaj kancer.

- Mi smo na našoj klinici pre nepunih mesec dana imali momka od 18 godina sa invazivnim karcinomom mokraćne bešike - rekao je on.

Kao faktore rizika na koje možemo uticati doktor je naveo konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda ali i izloženost određenim hemikalijama.

- Benzidin i beta-naftilamin. Ja kada sam bio student to su bili glavni etiološki činioci za karcinom bešike - kaže on. Inače, koriste se za proizvodnju veštačkih boja.

Doktor je naveo i da mogu uticati velike količine pojedinih lekova, ali i razni dodaci ishrani poput veštačkih zaslađivača. 

- Slab unos tečnosti! E to je ono što možemo da promenimo. Kaže se da što veći unos tečnosti, to je manja šansa za karcinom bešike! - objasnio je doktor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike