Veštačka inteligencija otkriva rak? Naučnici tvrde da može da identifikuje jesu li izrasline na snimku kancerogene

30.04.2023

22:20

0

Model, koji su osmislili stručnjaci Instituta za istraživanje raka u Londonu, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene

Veštačka inteligencija otkriva rak? Naučnici tvrde da može da identifikuje jesu li izrasline na snimku kancerogene
Copyright Pixabay

Naučnici su osmislili novi model veštačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i lečenje pacijenata!

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije "Rojal Marsden", Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperijal koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene. Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

- U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti lečenje raka uspešnijim tako što će istaći visokorizične pacijente - rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije "Rojal Marsden" i dodao da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja pre nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme. Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

- Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija - rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlečiti ukoliko se rano otkrije i brzo leči.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike