Majka joj je umrla od raka dojke, a onda su i njoj otkrili istu dijagnozu: Anu je spasila jedna stvar i otkrila je ono najvažnije

20.03.2023

20:15

0

Danas postoji mnogo više lekova za rak dojke i mnogo je veća stopa izlečenja nego nekada

Majka joj je umrla od raka dojke, a onda su i njoj otkrili istu dijagnozu: Anu je spasila jedna stvar i otkrila je ono najvažnije
Ana Dornik - Copyright Instagram Ana Dornik

Na svaka dva minuta u svetu se dijagnostifikuje karcinom dojke, a na svakih šest smrtni slučaj. S druge strane, u Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 premine. 

Ipak, veliki broj njih uspe da se izleči a jedna od njih je i Ana Dornik, koja se već godinama bori za to da pomogne i osnaži žene koje se nađu u situaciji koju je ona već prošla.

Na današnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, ova hrabra žena podseća da je to i dalje najčešća maligna bolest kod žena zato što se one kasno javljaju, tj. u kasnoj fazi ove bolesti.

- To povezujemo sa time da je svest kod žena i dalje nedovoljno visoka. Za preventivni pregled nije potrebna nikakva hrabrost, to je dužnost! Obavezan skrining na nivou države je u nekih 70 odsto opština, a samo u trideset odsto se žene odazovu - kaže Dornikova.

Preživela rak zbog redovnog pregleda

Ana se prisetila i svog slučaja, objasnivši da je rak dojke kod nje otkriven tokom rutinskog sistematskog pregleda.

- Prvobitno je dijagnoza bila komplikovana cista, ali s obzirom da sam imala i nasledni faktor jer je moja majka preminula od karcinoma dojke, nekako nisam imala mnogo prostora da se dvoumim. Nažalost, ispostavilo se da je u pitanju invazivan karicnom dojke. Ja sam jedanput godišnje išla na sistematski pregled - priča Ana.

Instagram Ana Dornik
Ana Dornik

Uverena je da je to što je redovno išla na preglede i na vreme otkrila karcinom uticalo na to da terapiju započne u pravom roku.

- To je neosporno. Rana dijagnoza je apsolutno bolja prognoza. Ja ne podrazumevam da nam je potrebna hrabrost za preventivni pregled. Žene se boje da ode da im nešto ne pronađu, a jako je važno da ako se pronađe to bude na vreme i da se kvalitet života kod njih ne promeni. Jako je važno i da karcinom dojke ne ode u treći ili četvrti stadijum, da ne metastazira i da lekari imaju više šanse da tu ženu izleče - naglašava Dornikova.

Imamo moderne lekove

Ona objašnjava da je lečenje jako napredovalo poslednjih 15 godina i puno novih lekova postoji, iako i dalje za oko 15 odsto njih nema adekvatnog ciljanog lečenja.

- I dalje smo daleko od onoga čemu teži region. Recimo u Dansku i Norvešku godišnje dođe 40 lekova a kod 20 odsto od toga. Međutim, RFZO ulaže puno napora da se ti lekovi uvedu i kod nas. Proces je dug, zavisi od mnogo faktora ali sigurno da je danas mnogo lakše lečiti karcinom dojke - objašnjava Dornikova.

Sve više žena na mamografu

Dornikova je osnovala udruženje "Žena uz ženu" koje se bavi prevencijom raka dojke, pa je tako po peti put organizovalo karavan koji krstari Srbijom sa ciljem da pozovemo žene na besplatne ultrazvučne preglede dojki. Ana kaže da i Institit za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" trenutno organizuje pokretni mamograf na Kalemegdanu. Dornikova kaže da je jako veliki odaziv na oba pregleda, što je ohrabrujuće.

- U Americi je najveća stopa oboljevanja, ali i najveća stopa izlečenja od čak 95 odsto. Zato što je odaziv na skrining obavezan. To je možda ključ i za Srbiju - rekla je ona.

Naglašava da ženama kod kojih se otkrije ova bolest treba poslati snažnu poruku da to ne znači smrtni ishod. Zapravo, Ana je uverena u suprotno.

- Naravno da lečenje poremeti ženu i u emotivnom smislu, i u psihofizičkom. Poremeti njene vitalne funkcije i sve to utiče na život jedne žene. Ali ja sam dobar primer da treba živimo sa onim što nam je dato. I da treba da verujemo lekarima, i sem što ćemo im dati priliku da nas izleče terapijama koje imakmo, da damo priliku i sebi da pozitivnim stavom menjamo ono što nam je dato. Da ostanemo snažne i hrabre, kao i da budemo sigurni da ono što nam je dato danas ne opredeljuje ono što ćemo biti sutra - poručila je Ana Dornik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike