Psiholog Nikola Petrović: Povratak dece u školu nakon stravičnih zločina neće biti lak! U ovom trenutku najvažnija ljubav

08.05.2023

14:36

0

Deci je u ovom trenutku najvažnija ljubav, podrška, socijalna podrška kao i druženje i okupljanje sa njihovim prijateljma iz škole

Psiholog  Nikola Petrović: Povratak dece u školu nakon stravičnih zločina neće biti lak! U ovom trenutku najvažnija ljubav
Copyright Profimedia/Tanjug

Psiholog sa Filozofskog fakulteta Nikola Petrović izjavio je danas za Tanjug da povratak dece u školu neće biti lak, da će biti dug proces, ali da je najvažnija poruka koja se šalje deci jeste da se ovo retko dešava i da su male šanse da se ponovi.

On je za Tanjug rekao da će roditelji, nastavnici, svi koji rade sa decom pa i psiholozi, koji su poslati da rade psihološki-krizne intervencije, pokušati da priđu deci na jedan okolišan način, neće ih direktno ispitivati o tome, već ako deca budu sama želela da pričaju, pričaće.

- Ono što je poruka koju mi šaljemo jeste da ćemo reći deci da se ovo jako retko dešava i da je mala šansa da se to ikada ponovi i da zato mogu da se vrate u školu i da mogu dalje da nastave da funkcionišu, samo što to neće biti lako. To će biti jedan proces. Siguran sam da će deci koja budu se budu vratila u tu školu, da će im biti jako teško. Da postoji neka mogućnost da se ta škola na brzinu renovira i da promeni izgled, to bi bilo savršeno, ali s obzirom na uslove i to kakva je trenutno situacija, mislim da to neće biti moguće, rekao je on.

Smatra da je deci u ovom trenutku najvažnija ljubav, podrška, socijalna podrška kao i druženje i okupljanje sa njihovim prijateljma iz škole.

Petrović napomije da povratak đaka OŠ "Vladislav Ribnikar" neće biti ni malo lak, ali ističe da su nastavnici dobili propratne materijale od UNICEF-a, kako govoriti sa decom i odgovarati im na neka pitanja, nakon masovnih pucnjava.

Kaže da je zadatak nastavnika da razgovaraju sa decom ako deca imaju potrebu, da im odgovore na pitanja na način kako im je prezentovano i da im se pruži zagrljaj ako deca, pogotovo mlađa, to budu htela. 

Dodaje da u prvoj nedelji neće biti klasične nastave, pismenih i kontrolnih, tako da će više vremena biti posvećeno lepšim sadržajima poput časova muzičkog, likovnog, gde deca mogu da se izraze.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike