Zvaničnici i sindikalci o Prvom maju: Briga o radnicima mora biti među prioritetima države

01.05.2023

11:32

0

Automatizacija i upotreba veštačke inteligencije značajno će uticati na budućnost rada a zabrinjava brzina kojom nestaju radna mesta u svetu

Zvaničnici i sindikalci o Prvom maju: Briga o radnicima mora biti među prioritetima države
Ilustracija - Copyright Profimedia

Čestitajući Međunarodni praznik rada, Zaštitnik građana istakao je danas da su dostojanstven rad, pristojne i pravedne plate, sigurni i zdravi radni uslovi, kao i pravo na sindikalno organizovanje, vrednosti koje su ključne za stvaranje pravednijeg društva i zadovoljnih građana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je u saopštenju naglasio da briga o radnicima, unapređenje njihovih prava i položaja, moraju biti među prioritetima države.
 
Neophodno je podići kvalitet uslova rada, naročito onima koji rade na najtežim poslovima, a pristup adekvatnoj pravnoj zaštiti kao i jednake mogućnosti za napredovanje dodatno poboljšavaju položaj radnika, ukazao je Pašalić. Zaštitnik građana pozdravio je donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, i treba da donese nekoliko važnih izmena u unapređenju položaja radnika, kao što su uvođenje pojmova rada od kuće i rada na daljinu, obavezne obuke u oblasti bezbednosti, ali i odgovornost samih zaposlenih za povrede na radu. 
24sedam/ Goran Sivački
Zoran Pašalić

To je veoma važno i zbog činjenice da mnogi radnici rade u uslovima koji predstavljaju rizik po njihovo zdravlje i bezbednost, a nedovoljna primena zakona i propisa često dovodi do toga da radnici ne dobiju adekvatnu zaštitu, naveo je u saopštenju Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Janković: Jednake mogućnosti za zapošljavanje

Ove godine  1. maj, Međunarodni  dan rada,  obeležava se u uslovima različitih kriza i velikih društvenih promena zbog kojih je očuvanje dostojanstvenog rada, kao temeljnog principa socijalne pravde, jedan od najvećih izazova današnjice, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Neophodno je sprečavati urušavanje prava  radnika, obezbediti jednake mogućnosti za zapošljavanje, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, osigurati zaštitu u slučaju nezaposlenosti, pravo na bezbedan i zdrav rad, kao i pravo na adekvatnu zaradu, navela je poverenica u saopštenju.

Tanjug/Miloš Milivojević
Brankica Janković

Kako je istakla, najveći broj pritužbi građana i građanki Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, svih prethodnih godina, podnet je upravo zbog diskriminacije na tržištu rada i to najviše po osnovu pola, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invalideta, sindikalne i političke pripadnosti. 
Žene češće podnose pritužbe zbog nejednakog tretmana u vezi sa trudnoćom i porođajem, naročito zbog težeg napredovanja ili premeštaja na niže radno mesto nakon porodiljskog odsustva, kazala je Janković. 

Napominje i da mladi ljudi ne dobijaju dovoljno adekvatnih prilika za rad, zbog čega neki odlaze iz zemlje. Poverenica Janković je izrazila zabrinutost i zbog prakse da se poželjnim radnikom smatraju osobe između 30 i 45 godina, „prijatnog izgleda“, potpuno zdrave,  digitalno pismene, sa iskustvom, bez mnogo privatnih obaveza, spremne da rade van radnog vremena i opisa posla, zbog čega su diskriminacija, nesigurnost, prekarni rad, pa i siromaštvo, realnost za nemali broj radnika. 

Janković ističe i da će sve prisutnija automatizacija i upotreba veštačke inteligencije značajno uticati na budućnost rada i radnih odnosa, kao i da zabrinjava brzina kojom nestaju radna mesta svuda u svetu, što će vremenom produbiti socijalne razlike, stvoriti nove podele i dovesti do digitalne isključenosti mnogih  članova društva. 

Obrazovni sistem bi trebalo da pruži bolji odgovor na ove pojave i potrebe savremenog tržišta rada, navodi Janković. Bolja zaštita radnika i radnica, posebno u privatnom sektoru, jačanje kapaciteta inspekcijskih službi i više kontrole u pogledu primene zakona u vezi sa radom i radnim odnosima mora biti među prioritetima javnih politika, kako bismo očuvali ljudske resurse na našem tržištu rada, napominje poverenica. 

Neophodan je novi zakon o radu, usklađen sa evropskim i standardima Međunarodne organizacije rada, koji će pokriti sve važne segmente rada na sistemski način, umesto fragmentiranog pristupa radnom zakonodavstvu koji može dovesti do gubitka ili smanjenja dostignutih nivoa radničkih prava, zaključila je Janković.

Orbović: Kad dođu roboti, gde će radnici?

Savez samostalnih sindikata Srbije kao domaćin ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog praznika rada danas je na platou ispred Doma omladine organizovao skup i predstavu o prvom protestu radnika 1. maja 1893. godine, ispred tadašnje kafane Radnička kasina. Prisutnima se obratio predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović i rekao da za razliku od tog istorijskog događaja danas policija ne napada radnike, kao i da oni sebe doživljavaju kao radnike. 

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs
Ljubisav Orbović

"Međutim borba koja je vođena 130 godina dala je bolja i veća prava, ali ona nisu ni blizu onima koje mi tražimo, moraju da budu veća i moraju da budu bolja. Govore nam stalno o budućnosti i da dolaze roboti i veštačka inteligencija, da će da se gube radna mesta i u narednih 10 godina izgubi preko 60 odsto radnih mesta. Gde će radnici?", rekao je Orbović. 

On je dodao da su plate povećane, kao i minimalna zarada, ali da to nije dovoljno jer "kako se povećavaju plate tako rastu i cene, pa rast cena postaje veći od povećanja plata". 

"Borba mora da se odvija svakodnevno, moramo u svakoj sindikalnoj grupi, u svakom gradu, opštini da se borimo za veća i bolja prava u ovoj zemlji", poručio je Orbović. 

On je naglasio da se u poslednje vreme dešava to da u Srbiji dolaze radnici iz inostranstva, da niko nije protiv toga, već upozorava na posledice toga za domaće radnike.

"Dovode se radnici iz drugih zemalja, mi nismo protiv toga uvek smo bili otvorena zemlja, ali smo protiv toga da se manipuliše i dovode radnici na niže plate, da naši radnici gube radna mesta, a da se oni zaposle u istom danu. Država mora da reaguje na to, a država i mi u tome moramo biti jedinstveni i složni i spremni da se borimo za svoja prava, da budemo solidarni", rekao je Orbović.

Orbović je čestitao praznik svim radnicima i pozvao na energičniju i solidarniju borbu.  Nakon performansa članovi sindikata su krenuli u prvomajsku šetnju do Slavije, gde će rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije položiti cveće na spomenik Dimitrija Tucovića.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike