Rezultati popisa: U Subotici živi skoro šest hiljada vanzemaljaca, među kojima su i neki džedaji

30.04.2023

22:55

0

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na popis iz 2011. godine, sada ima 80 Srba manje

Rezultati popisa: U Subotici živi skoro šest hiljada vanzemaljaca, među kojima su i neki džedaji
Subotica - Copyright Printskrin/youtube/grad Subotica

Rezultati popisa stanovništva s kraja prošle godine pokazali su da u Subotici živi 123.252 ljudi, od kojih je 38.174 Srba i 37.200 Mađara, te je prvi put u novijoj istoriji Subotice srpsko stanovništvo većinsko.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na popis iz 2011. godine, sada ima 80 Srba manje, dok je pripadnika mađarske nacionalne manjine čak 13.269 manje, navodi se na sajtu Subotica.kom.

Kao Bunjevci se izjasnilo 9.060 ljudi, što je za skoro 4.500 manje nego na prošlom popisu.

U Subotici živi 3.432 Roma, 2.187 Jugoslovena, neizjašnjenih je bilo 13.380, dok je vanzemaljaca, vilenjaka, hobita, džedaja i drugih izmišljenih bića 5.901.

Profimedia
 

Član Udruženja "Arsenije Čarnojević" Sava Stambolić je rekao da se iz tih podataka može videti da Subotica ostaje, kao što je vekovima i bila, prvenstveno slovenski grad - gde 59.852 stanovnika dele suštinski isto poreklo i osnove jezika.

- Oni su apsolutna većina od izjašnjenih i to se nije menjalo. Druga karakteristika grada, koja se ne menja i koja ga obeležava, jeste rimokatolička veroispovest većine njegovog stanovništva, što ga čini jedinstvenim većim gradskim centrom u Srbiji i pruža mu mogućnost da i dalje bude most i mesto susreta između Zapadnog i Istočnog hrišćanstva - objasnio je Stambolić.

Dodaje da je ogromna razlika u odnosu na 2011. godinu to da su subotički Srbi, po prvi put od 16. veka, stekli status relativne većine stanovništva, odnosno najbrojnije etničke grupe u gradu, te da će u daljoj istoriji i razvoju grada ključnu ulogu igrati srpski i mađarski narod.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike