Vladika Teodosije: Kosovo i Metohija za Srbe nije samo obična teritorija, već pre svega mesto zaveta i žrtve

29.01.2023

22:03

0

Autor: M. Vu.

Vladika je podsetio na reči patrijarha Pavla da činimo što do nas stoji, ali da treba da znamo da na kraju uvek sve biva kako je božja volja

Vladika Teodosije: Kosovo i Metohija za Srbe nije samo obična teritorija, već pre svega mesto zaveta i žrtve
Copyright Youtube printscreen

Kosovo i Metohija za Srbe nije samo obična teritorija, geografija, već pre svega mesto zaveta i žrtve, odakle se iz naših svetinja uzdižemo pred carstvom nebeskim, poručio je u Beču episkop raško-prizrenski Teodosije.


Vladika je, u besedi na Svetosavskoj akademiji u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču, podsetio na svetosavski zavet srpskog naroda, ističući da su taj zavet i predanje Svetom Savi omogućili srpskom narodu da vekovima preživi.

- Suočeni u prošlosti sa veoma teškim uslovim života, stradanjem, progonom, ostali smo verni Bogu, jer smo svoju veru doživljavali kao vernost putu koji nam je ostavio Sveti Sava. Svetosavski put je taj koji nas vodi u večno život i uči nas da možemo opstati na mestu stradanja samo uz puno poverenje u Boga, a nikako sam u poverenju u sebe i naše snage - naglasio je on.

Vladika je podsetio na reči patrijarha Pavla da činimo što do nas stoji, ali da treba da znamo da na kraju uvek sve biva kako je božja volja.
RTS
 


Poručio je da treba da znamo i da čvrsto verujemo da srpski narod, kao što je slučaj i sa drugim hrišćanskim narodima, ima svoju misiju i ulogu u ovom svetu.

- U svetlu te vere i svetosavlja, budućim generacijama treba da predamo čvrsto uverenje koje je izrekao knez Lazar — da je za malena zemaljsko carstvo, a nebesko uvek i doveka. Takva vera i nada pomogli su srpskom narodu da opstane i ostane na najsvetijim prostorima, obećanoj zemlji, osveštanoj molitvama i krvlju — Kosovu u Metohiji - rekao je episkop raško-prizrenski.

Istakao je da srpski narod danas živi na svetom KiM i verom održava zavet Svetom Savi.


- Znamo da će Bog da nađe izlaz kako da izađemo iz najnovijih nevolja koje nas snalaze i okružuju. Ne smemo nikada da zaboravimo da su drevni Jevreji uvek stradali kada su se prvenstveno uzdali u zemaljske saveznike i služili lažnim bogovima. I naš narod je u prošlosti prolazio kroz teška iskušenja. Neretko smo se uzdali u razne zemaljske saveznike, i zato smo često doživljavali velika stradanja i nevolje - ukazao je vladika, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
Kosovo i Metohija je, kazao je vladika, mesto zaveta, gde su Srbi krvlju i žrtvama potvrdili svoj zavet sa Bogom i u svakoj generaciji ga obnavljali.

- KiM je vidljivi simbol tog zaveta, ikona naše obećane zemlje, carstva nebeskog. Svaka naša crkva je Kosovo i Metohija - istakao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike