Evakuišu se srpski državljani iz Sudana!

23.04.2023

10:24

0

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu – ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana

Evakuišu se srpski državljani iz Sudana!
Copyright Tanjug/AP Photo/Marwan Ali)

Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da je u toku evakuacija srpskih državljana iz Sudana.

Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski“, potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu – ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

AP Photo/Marwan Ali
 

 

U Sudanu su u subotu izbili sukobi u kojima je do sada poginulo najmanje 330 osoba, dok je 3.300 ranjeno, nakon višednevnih napetosti zbog planova da zemlja postepeno pređe na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se Snage za brzu podršku (RSF), sa svojih 100.000 pripadnika, uključe u sudansku vojsku. Aktuelni predsednik države i komandant sudanske vojske sukobio se sa vođom RSF-a oko toga ko će biti na čelu novoformirane vojske.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike