Otkrivamo kako je Kristijan Golubović završio usred nastave u osnovnoj školi: Jedna osoba je najodgovornija za propust

20.04.2023

20:00

0

Autor: R.M.

Najveću odgovornost za ulazak bilo koga u školu ima direktorka, smatraju sindikalci obrazovanja

Otkrivamo kako je Kristijan Golubović završio usred nastave u osnovnoj školi: Jedna osoba je najodgovornija za propust
Kristijan Golubović - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prisustvo Kristijana Golubovića u OŠ "Đura Jakšić" u Rakovici, na snimanju spota grupe Crni Cerak, izazvalo je buru u javnosti ali i kod roditelja.

Neki roditelji su se na društvenim mrežama upitali kako je on uopšte pušten u školu gde idu osnovci i zbog čega je snimanje spota dozvoljeno tokom nastave.

Kristijan je na Tik-Toku i Instagram profilu objavio i snimak na kome se vidi da sedi u učionici sa decom koja su obučena u crne majice a u komentaru je napisao "Vaš omiljeni profesor".

Nakon ovoga hitno je reagovalo Ministarstvo prosvete i zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u Osnovnoj školi "Đura Jakšić"

 
- Iako organi škole imaju pravo da autonomno donose odluke o korišćenju školskog prostora, Ministarstvo prosvete osuđuje svaku zloupotrebu školskog prostora, jer je škola mesto gde se stiču znanja i uči o društvenim vrednostima. Učionica nije mesto gde se koristi neprimeren rečnik i omalovažavanje. Škole i sve aktivnosti koje škole realizuju u okviru obrazovno-vaspitnog procesa i vannastavnih aktivnosti, su dužne da neguju i razvijaju vrednosti poštovanja, tolerancije, empatije, nenasilne komunikacije - saopštili su iz ministarstva.

Oni su naglasili da su zaposleni u obavezi da kreiraju podsticajno i bezbedno okruženje za neometan rast i razvoj svakog deteta.

Ubrzo se oglasila i direktorka škole Tamara Jelić koja je za medije izjavila da nije znala da će Golubović biti učesnik spota a da je od glumice Srne Lango dobila molbu da dopusti Crnom Ceraku da snimi spot za pesmu protiv vršnjačkog nasilja i devijantnog ponašanja.

Dodala je da deca koja se vide na snimku nisu đaci škole i da čim je od osoblja saznala da je Golubović u školi, odmah je krenula nazad ali ga nije zatekla.

Obavestila je ministarstvo a čitavu priču je okarakterisala kao "grešku u koracima" jer nije znala ko će biti gost u spotu. Treba spomenuti i da Crni Cerak nije nudio novac niti ga je škola tražila.

Inače, oglasila se i sama grupa Crni Cerak na društvenim mrežama.

- Kristijan nije bio na predavanju ili u poseti školi kako navodite. Učionica je bila isključivo lokacija za snimanje, sa akterima koji nisu iz te škole i koji su za to dobili dozvole roditelja. Snimanje je sprovedeno za vreme nastave, najsuptilnije što smo mogli, bez prethodnog najavljivanja u javnosti. Hvala što brinete za decu - naveli su oni na svom Instagram profilu.

24sedam/Ivan Mitić/Nenad Vujanović
Relja Despotović iz Crnog Ceraka

Sam Kristijan je izjavio da je u školu išao na poziv Crnog Ceraka sa kojima ima poslovnu saradnju.

On je dodao "postoji mnogo razloga zašto Kristijan treba da bude u školi" dodajući da se deci sa njegove strane šalje jasna poruka da ne treba da budu kriminalci.

Ipak, u dva prosvetna sindikata smatraju da je direktorka odgovorna za sve što se dešava u školi i da je morala da bude tu za vreme snimanja spota ili da ovlasti nekoga ko bi kontrolisao situaciju od početka do kraja.

- Stvarno sam se šokirala i to je nedopustvio. Ne može niko da uđe u školu dok se ne dozvoli i direktor je taj koji odobrava ulazak onima koji ne idu u školu ili nisu roditelji. Čak i roditeljski sastanak mora da se najavi da bi na vratima znali i pustili roditelje - izjavila je za 24sedam Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

24sedam/Goran Sivački
Kristijan Golubović

Ona dodaje da je direktorka mogla da odobri snimanje spota i bez njenog prisustva, ali je morala da ovlasti nekoga ko će sve vreme držati situaciju pod kontrolom.

- Ne očekuje se da direktor bude 20 sati u školi, ali je morala da odredi nekoga da isprati čitavu situaciju. Za svaku situaciju u školi je najodgovornija direktorka - zaključila je Jankovićeva.

I Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije slaže se da je najveća odgovornost na direktorki.

- Sigurno da je njen propust i ako je dala dozvolu, ona je to trebalo da isprati do kraja. Ako date prostorije škole na korišćenje mora da imate neki ugovor gde je sve definisano. Ali meni je to propust direktorke škole. Ko je ušao u školu nije umesno ni da komentarišem, ali mogao je da uđe bilo ko. Ona je to morala da kontroliše, a škola je državna institucija i mora da se zna ko je tamo i šta se radi... Treba inspekcija da izađe i mislim da će najverovatnije i snositi odgovornost, a šta je prekšreno videćemo. To nije smela da uradi! - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike