Običaj je da se na Veliki petak u crkvama iznosi plaštanica: Pročitajte kako je ovaj obred nastao

14.04.2023

10:14

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predanja kažu da su hrišćani plaštanicu tajno čuvali sve dok nisu prestali progoni hrišćana

Običaj je da se na Veliki petak u crkvama iznosi plaštanica: Pročitajte kako je ovaj obred nastao
profimedia-0504085991 - Copyright Profimedia

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. Budući da je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, a prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući.

Običaj je da se danas u crkvama i hramovima iznosi Hristova plaštanica

Plaštanica se nakon ophoda oko hrama, polaže na svečano ukrašen sto sa gerlandama, a vernici se klanjaju i celivaju je. Potom se klečeći provlače ispod stola u veri da će tako cela godina, do narednog Vaskrsa, proteći zaštićena blagoslovom Raspetog Hrista.

Plaštanica se iznosi u toku pojanja stihovnjih stihira na večernjem bogosluženju Velikog Petka i polaže se uvek zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Kako izgleda plaštanica?

Foto: Wikipedia
 

 

 

Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim Hristovim telom, neposredno posle skidanja sa Krsta. Takođe, na plaštanici se nalazi i predstava skidanja sa Krsta i polaganja u grob, kao i predstava Bogorodice, Josifa, Nikodima i evanđeliste Jovana. 

Originalna Plaštanica Gospoda Isusa Hrista je platno, satkano od lana sa primesama pamuka. U nju su učenici Gospodnji zajedno sa Josifom Arimatejskim zavili telo Isusa Hrista odmah po skidanju njegovom sa Krsta.

Predanja kažu da su je hrišćani tajno čuvali sve dok nisu prestali progoni.

Razvoj plaštanice je prilično složen i dovodi se u vezu sa razvojem vozduha, velikim vhodom i večernjom službom Velikog petka. Vozduh je platno koje je simvol pokrova u koji su Josif i Nikodim uvili telo Hristovo. U njega je uvijano Jevanđelje i sveštenik ga je iznosio prislonjeno na grudi ili na ramenu dok su se pojale stihovnje stihire večernje Velikog petka i polagao ga na sto u sredini hrama gde mu se narod poklanjao do kraja jutrenja Velike subote.

Tada je na jutrenju Velike subote, na trisvetom velikog slavoslovlja, koje se pojalo sporo, Jevanđelje obnošeno u litiji i polagano na svetu trpezu koja simbolično predstavlja grob Hristov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike