Patrijarh služio večernje, iz Hrama izneta Plaštanica (FOTO/VIDEO)

22.04.2022

18:35

0

Patrijar Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg je izneta Plaštanica

Patrijarh služio večernje, iz Hrama izneta Plaštanica (FOTO/VIDEO)
Tan2022-4-22_191030807_3 - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Patrijar Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg je izneta Plaštanica - platno na kojem je prikazan Gospod Isus Hrist neposredno posle skidanja sa Krsta.

Na Plaštanici je predstavljeno i Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.

Plaštanica je u toku pojanja na večernjem bogosluženju u Hramu položena zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Patrijarh je u besedi okupljenim vernicima kazao da je današnji dan "najveći dan u isto vreme besmisla i smisla.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
 

 

Kazao je da je najveći greh koji čovek mogao da učini greh Velikog Petka, jer je "onoga koji sve stvorio savršenim i dobrim, koji je svemu, a pre svega čoveku namenio Carstvo nebesko ovde, čovek prezreo i ubio".

- Čovek ga je ubio, a svi smo učesnici jedne jedinstvene ljudske prirode i u tom smislu svi smo učesnici najvećeg greha u istoriji ljudskog postojanja, a to je greh bogoubistva - rekao je patrijarh.

Danas je čovek, kazao je, raspeo izvor svog života, ubio smisao svog postajanja, a "Gospod je primio na sebe svu nepravdu ovoga sveta, sve što je ljudsko izuzev greha".

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
 

 

- Pobedio je i umesto besmisla otvorio put u smisao, umesto ada, otvroio put u raj. Učinio nas da možemo biti učesnici njegovog života i dela. Svega toga ne bi bilo da nije ljubavi Hristove i spremnosti da uziđe na krst i uzme na sebe sve naše promašaje i grehe - naveo je Porfirije.

 

Kako je rekao, hrišćani osećaju najdublju tugu zbog toga što su uradili Hristu i "to nije tuga beznađa, već radosna tuga, jer u krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik, a na krstu je već i vaskrsenje".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike