Menja se zakon! Uskoro zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima!

06.04.2023

10:14

0

Autor: J. S. J.

Mladi najviše konzumiraju voćne elektronske cigarete, poznatije kao vejp, ali i druge duvanske prozvode

Menja se zakon! Uskoro zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima!
Copyright 24sedam/Pixabay

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva izmene će biti u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Kako je 24sedam ranije pisao ovi proizvodi se zloupotrebljavaju među maloletnicima, što može biti vrlo pogubno po njihovo zdravlje.

Mladi najviše konzumiraju voćne elektronske cigarete, poznatije kao vejp, ali i druge duvanske prozvode kao što je duvan u obliku žvakaćih guma koji se stavlja na nepce.

Snus je u stvari mleveni duvan upakovan u pravougaone kesice nalik onim za čaj. Ovaj duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali, kako smo saznali, može se pazariti i na pumpama, trafikama...

Brine što ovaj proizvod koriste tinejdžeri, iako duvanski proizvodi ne bi smeli da se prodaju mlađima od 18 godina. Neki su nam opisali da jedna kesica deluje kao da je osoba popušila 20 cigareta, stoga i ne čudi što deci pozli.

24sedam
 

 

Ništa manje nisu opasne ni vejp cigarete, koje mogu biti nikotinske, ali i bez nikotina – voćkastih ukusa, nešto nalik šiši.

Još intrigantnije u celoj priči je to što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan u našoj zemlji.

Dr sc. Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana je za svojevremeno za naš portal izjavila da  trgovci olako prodaju te proizvode deci i tinejdžerima, iako je našim zakonom zabranjena prodaja duvanskih i nikotinskih proizvoda maloletnim osobana, odnosno granica je 18 godina.

Posebno je zabrinjavajuće kakve posledice po zdravlje ovi proizvodi ostavljaju.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike