Deca im dolaze sa spaljenim ustima i prstima: Elektronske cigarete novi trend među mladima, a jedna grupa je najugroženija!

10.11.2022

09:12

0

Deca se sve češće javljaju pedijatrima zbog problema izazvanih elektronskim cigaretama

Deca im dolaze sa spaljenim ustima i prstima: Elektronske cigarete novi trend među mladima, a jedna grupa je najugroženija!
Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Uprkos tome što su elektronske cigarete štetne po zdravlje, očigledno je da neka deca ne mare za to. Sve više nemaju meru, pa se često dešava da sa upalom sluznice ili kože na prstima dođu kod pedijatra, jer su prethodno preterali sa korišćenjem elektronskih cigareta.

- Dolazila su mi deca koja imaju upalu usne dublje ili, još češće, upalu sluznice usana i kože na prstima. Deca, očigledno, ne mogu da odrede gde im je granica, jer uzrok problema nije samo direktna temperatura od aparata, već i velika koncentracija toplote koja se udahne - kaže pedijatar Saša Milićević.

Najmlađi pacijent ima 14 godina

 - Obratio mi se jedan dečko koji je išao u osmi razred. Uzimao je elektronske cigare na ekskurziji jer mu je to devojka predložila. Kada je jako povukao dim baš mu je zasmetalo. Od starijih učenika dolazilo je nekoliko srednjoškolaca, od kojih su neki imali glavobolju jer su udisali previše pare. Skoro je bio jedan dečko koji je to prvi put radio i imao je upalu sluznice nepca. Srećom, to je brzo prošlo, ali je baš bilo bolno - objašnjava Milićević.

Profimedia
I elektronske cigarete štetne, a ne samo prave

Naš sagovornik dodaje da su najviše ugroženi pacijenti koji imaju astmu, jer njima to najviše smeta.

- Oni dobiju "sviranje" u plućima, otežano disanje...  Desilo se da je jedan dečko sam uvijao cigare, jer je mislio da je to zdravije, i stavljao je filtere. A taj klinac je imao astmu i onda je dobio otežano disanje, počelo je da mu "svira" u plućima - kaže Milićević.

Veoma često se dešava da deca sa elektronskih cigareta pređu na obične

- Po ovim natpisima koje čitamo, elektronske cigarete su navodno manje opasne nego obične cigarete. Međutim, siguran sam da kada se to uvlači u pluća postoji neka supstanca koja eventualno može da napravi problem. Trebalo bi ih maksimalno izbegavati - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike