Roditelji u panici! Usijale se vajber grupe - "kids droga" se pojavila, izgleda kao žvaka, a i snus im podvaljuju! Oglasio se i MUP

26.01.2023

06:51

0

Jutros je i MUP poslao saopštenje vezano za takozvanu "kids drogu"

Roditelji u panici! Usijale se vajber grupe - "kids droga" se pojavila, izgleda kao žvaka, a i snus im podvaljuju!  Oglasio se i MUP
Droga u obliku žvake - Copyright Profimedia

Dragi roditelji, htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu  psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao kids droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači  je od ekstazija, a tragovi skrivanja su  posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka.

Druga je tzv.snus - čist nikotin u prahu  koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100-150,00. Molim vas da sa decom porazgovarate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne "podvali" žvaku".

24sedam
 

 

Ovo je samo jedno od upozorenja koje je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana stiglo na brojne roditeljske vajber grupe. Uspaničeni roditelji su delili informacije među sobom, a proširilo se i među beogradskim osnovcima.

Dve učenice šestog razreda OŠ "Nikola Tesla" kažu da nisu čule za ove čudne žvake, ali da znaju za duvan koji se žvaće, takozvani snus. 

-Pa ko bi davao 150 dinara za jednu žvaku?! - rekla nam je jedna od učenica.

Jutros je i MUP poslao saopštenje u kojem navodi da policijski službenici u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama.

Molba za roditelje

Molimo roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici, stoji u saopštenju MUP-a.

- Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus obaveštavamo vas da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi - takođe stoji u saopštenju. 

SNUS je duvanski proizvod, ali...

Profimedia
 

 

Kada je reč o snusu, na koji su takođe roditelji upozoreni, objašnjeno nam je da je to duvan za nepce. On nije legalan, ali možete lako da ga nabavite. Nije droga, a nije ni cigareta.

Ono što je sigurtno je da se ne nalazi na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što je potvrdio i MUP.

Snus je u stvari mleveni duvan upakovan u pravougaone kesice nalik onim za čaj. Kako je 24sedam ranije pisao ovaj duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali, kako smo saznali, može se pazariti i na pumpama, trafikama...

Ono što je zabrinjavajuće jeste to da su kupci snusa sve češće tinejdžeri, iako duvanski proizvodi ne bi smeli da se prodaju mlađima od 18 godina.

Pojedini su nam opisali da jedna kesica deluje kao da je osoba popušila 20 cigareta, stoga i ne čudi što deci pozli.

Jedna tinejdžerkla nam je ispričala da se snus stavi na nepce i sisa, a da posle imaš utisak da si "duvao."

Profimedia
 

 

-Izgleda  kao žvaka, i bukvalno se kupuje na trafikama. Moj drugar je posle toga povraćao krv, hteo je da umre... Još ga je mešao sa alkoholom - iskrena je bila ova tinejdžerka.

Da ovo nije samo sporadilan slučaj potvrdilo nam je i nekoliko roditelja, ali i profesora koji su na ekskurzijama zatekli klince koji koriste snus.

Ništa manje nisu opasne ni vejp cigarete, – voćkastih ukusa, nešto nalik šiši. Mogu biti nikotinske, ali i bez nikotina, a takođe su vrlo dostupne. Njih koriste i osnivci u petom, šestom razredu.

Povraćanje krvi i glavobolja samo početak

Dr sc. Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana nam je objasnila da ovi duvanski proizvodi kod mlađe populacije mogu da izazivu velike tegobe, a to su  glavobolje, mučnine, povraćanja krvi, gušenja, vrtoglavice i nesvestice, kao i zavisnost.

I nažalost, tu nije kraj. Kako nam je objasnila dr Pešić svi ti proizvodi za kojima danas olako posežu deca i tinejdžeri sadrže nikotin, koji cilja mozak i utiče na njegove funkcije.

-Mozak je  upravo u tom razdoblju u snažnom razvoju. Kod dece i tinejdžera se ispoljavaju nekontrolisani impulsi, smanjena sposobnost učenja, smanjeno zapažanje i memorisanje, kao i opasnost od mentalnih oboljenja. 

Stoga, roditelji razgovarajte sa svojom decom, a ispoštujte i savet Ministarstva unutrašnjih poslova - pre deljenja na grupama ove vrste informacija prijavite najbližoj policijskoj stanici. 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike