Svetolik Radovanović: Čovek koji je promenio srpsko rudarstvo

23.03.2023

06:45

0

Autor: I. P.

Radovanovićeva istraživanja geologije Srbije su bila od velikog značaja za razvoj zemlje

Svetolik Radovanović: Čovek koji je promenio srpsko rudarstvo
Copyright 24sedam

Danas se prisećamo Svetolika Radovanovića, jedne od najistaknutijih ličnosti srpske nauke u 19. i 20. veku.

Rođen je na današnji dan pre 160 godina, a njegovi doprinosi srpskom rudarstvu, šumarstvu i geologiji ostaju upisani u istoriji našeg naroda.

Radovanović je bio profesor na Univerzitetu u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i prvi ministar privrede u Srbiji. Reformisao je srpsko rudarsko i šumarsko zakonodavstvo i bio je jedan od osnivača Srpskog geološkog društva.

Kao ministar, Radovanović je doneo prva pravila rudarsko-bratinske kase za osiguranje rudara, ustanovio nedeljno-praznične škole za šegrte i izdao prvi godišnjak Rudarskog odeljenja Ministarstva privrede. 

Njegovi napori učinili su rudarstvo i šumarstvo u Srbiji sigurnijim i produktivnijim.

Poznati su njegovi radovi na proučavanju jurskih tvorevina istočne Srbije. Radovanovićeva istraživanja geologije Srbije su takođe bila od velikog značaja za razvoj zemlje.

Njegova najpoznatija dela su: „Uvod u geologiju istočne Srbije“, „O trusu“, „Podzemne vode“, „Lijas kod Rgotine“, „Lijas kod Dobre“, „Crnajka s naročitim obzirom na njen Doger“, „Donjolijaska fauna sa Vrške Čuke“, „Kelovej kod Vrške Čuke“, „Belemnites ferraginensis nov. spec. iz klauskih slojeva istočne Srbije“, „O velikom šarijažu u istočnoj Srbiji“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike