Milutin Garašanin: Jedan od najuticajnijih Srba 19. veka i učesnik prvog telefonskog razgovora u našoj zemlji!

22.02.2023

06:22

0

Autor: I. P.

Garašanin je i jedan od osnivača Napredne stranke, na čijem je čelu bio od 1884. do 1898. godine

Milutin Garašanin: Jedan od najuticajnijih Srba 19. veka i učesnik prvog telefonskog razgovora u našoj zemlji!
Copyright Wikipedia

Milutin Garašanin bio je srpski političar, oficir i akademik, sin Ilije Garašanina, tvorca čuvenog Načertanija. Rođen je na današnji dan 1843. godine u Beogradu.

Nakon završene osnovne škole i gimnazije, upisuje prirodnjački odsek na Liceju u Beogradu. Godine 1860. odlazi u Pariz na studije matematike, a potom i u artiljerijsku školu u Mecu, u Francuskoj.

Do 1880. godine živi u Grockoj, baveći se mlinarskom industrijom, zemljoradnjom i stočarstvom. Milutin Garašanin će svoju političku karijeru započeti 1874. godine, kada je izabran za narodnog poslanika. Bio je izuzetno dobar govornik, a naročito se zalagao za neograničenu slobodu štampe. Učestvovao je u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. godine i vojnu karijeru je završio sa činom pukovnika.

Posle rata je sa grupom mladih konzervativaca osnovao opozicioni list, koji je naročito kritikovao vladu Jovana Ristića, da bi, posle ostavke vlade, kada je knez Milan bio rešen da sastavi vladu mladih konzervativaca, Milutin Garašanin postao ministar unutrašnjih poslova.

Bio je srpski poslanik u Beču 1883. godine. Milutin Garašanin je i jedan od osnivača Napredne stranke, na čijem je čelu bio od 1884. do 1898. godine.

Milutin Garašanin je učesnik prvog telefonskog razgovora na relaciji Beograd - Niš 1886. godine.

Sa druge strane linije, u Nišu, bio je kralj Milan Obrenović. Zbog slabe čujnosti i lošeg kvaliteta telefonske linije kralj Milan je više puta ponavljao: „Milutine, govori glasnije!“ Na kraju, Garašanin je odgovorio: „Vaše visočanstvo, ja govorim tako jako, da kada bih se popeo na toranj Saborne crkve, vi biste me nesumnjivo morali čuti u Nišu i bez telefona.

Pored zavidne političke i vojne karijere, Milutin Garašanin se bavio i književnošću. Njegovo najznačajnije delo su „Dokolice“, niz interesantnih tekstova koji donose autorova zapažanja o odnosu srpskog naroda prema vlasti i politici. 

Milutin Garašanin umro je 5. marta 1898. godine u Parizu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike