Rudari priskaču u pomoć kad je najteže: Kako najstariji aktivni rudnik u Srbiji brine o bezbednosti svojih radnika? (FOTO)

16.03.2022

09:57

0

"Ovaj rudnik je sve što imamo"

Rudari priskaču u pomoć kad je najteže: Kako najstariji aktivni rudnik u Srbiji brine o bezbednosti svojih radnika? (FOTO)
rudnik Resavica Goran Sivački (10) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Rudnik "Rembas" u naselju Resavica najstariji je aktivni rudnik u Srbiji, a iz njega se izvlači i najkvalitetniji ugalj. Reporteri portala 24sedam zato su otišli u opštinu Despotovac, da vide kako izgleda jedan dan sa rudarima u jami ovog rudnika.

Iz rukovodstva JP PEU objasnili su nam da se samo iz jame "Ravna reka - blok 4", koju smo posetili, može da se iskopa oko 2.000.000 tona uglja, a poslednjih nekoliko godina ovaj rudnik je znatno produktivniji nego inače. Takva je i potražnja za izvozom.

Zbog sukoba na Istoku, potražnja uglja je sve veća, a uprkos cenama nafte i čelika koje skaču, zadatak naših rudara je da još jednom priskoče u pomoć Srbiji.

Ipek, bezbednost rudara je uvek glavno pitanje i briga.

Tehnički direktor rudnika Resavica Nenad Lukić rekao nam je da je rudnik Resavica zapošljava oko 1100 radnika, od čega dve trećine radi u rudniku, u proizvodnji.

- Svakodnevno se radi u sve tri smene i rudnik nikada ne prestaje da živi, uvek je neko prisutan u jamama. Ovaj rudnik radi u takvom režimu koji zahteva posebne mere zaštite, a imamo službe koje o tome brinu. Tome posvećujemo najveću pažnju - rekao nam je Lukić i dodao da se sa rudarima redovno razgovara o mogućim rizicima i da postoje edukacije koje prolaze da bi bili što bezbedniji.

24sedam/Goran Sivački
 

- Povrede se dešavaju, ali trudimo se da se to svede na minimum. Zanimanje je takvo i moramo da budemo budni 24 sata - kaže nam on.

Svakodnevni rizik

Najveća nesreća u rudniku "Rembas" dogodila se 1984. godine kada je u jami Strmosten u Resavici poginulo 34 rudara. Cela smena u subotu pre podne, prilikom kvara na električnoj mreži, a samim tim i zastojem u radu ventilacije. Nažalost, nije i jedina. Radari se sećaju mnogih nesreća u kojima su stradale njihove kolege, a poslednja je bila baš u jami koju smo posetili "Ravna reka - blok 4" u februaru 2019. godine. Tada je u večernjoj smeni stradao rudar Milan Škorić (52), kada se na njega srušila veća količina uglja.

Nenad Lukić objašnjava i da su mladi generalno zainteresovani za ovaj posao, a najviše jer su odrasli i žive u takvom okruženju.

- Mladi žele da dođu da rade ovde jer smo mi pre svega takav kraj, oslonjeni smo na rudnik i ovde je rudarstvo način života. Ovaj rudnik je sve što imamo. Samim tim je to i tradicija mnogih porodica, pa se svi zapošljavaju u rudnicima i vole taj posao - kaže on i dodaje da su plate rudarima uvek nedovoljne za posao koji obavljaju, ali da su pristojne i da su ljudi u ovom kraju generalno zadovoljni.

Naši reporteri uverili su se kako zaista izgleda rudarski posao, na 300 metara ispod zemlje.

Rudari prašnjavi, garavi i znojavi ne staju sa radom, a raspoloženje u utrobi Zemlje ne izostaje. Većina onih koje smo zatekli sa krampovima u rukama je dugo u ovom poslu, ali ima i mladih koji upijaju znanje od starijih kolega. Kako je izgledao jedan dan sa njima pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike