I mi dron za trku imamo: Srpski "gavran" smrt za tenkove, PVO, rakete i sve drugo što se po zemlji kreće!

02.03.2023

19:45

0

U stanju je da izviđa i pogađa mete u radijusu od 50 do 150 kilometara

I mi dron za trku imamo: Srpski "gavran" smrt za tenkove, PVO, rakete i sve drugo što se po zemlji kreće!
Dron Gavran - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vest sa sajma oružja u Dubaiju, da će Srbija nabaviti veliki broj dronova samoubica ili kamikaza, stavila je u etar i pitanje ulaska u oružane snage i domaćeg drona slične namene nazvanog "gavran 145".

Ovaj dron u žižu javnosti dospeo je pre dve godine, kada je rečeno da je prošao uspešno bojevo gađanje u Nikincima.

Nakon što smo uspešno proizveli izviđački dron "vrabac", sa "gavranom" se otišlo mnogo dalje, jer je ova letelica osmišljena i za izviđanje i za uništavanje ciljeva. Dron je dugačak četiri i po metra, razmak krila je 3,2 metra, a visina sa točkovima 0,7 metara.

U stanju je da izviđa i pogađa mete u radijusu od 50 do 150 kilometara, ali to zavisi kako od reljefa, tako i od dužine linije izviđanja. Što se tiče uništavanja ciljeva na zemlji, namenjen je kako za tenkove i "oklopnjake", tako i za PVO, radare, rakete, topove i drugu artiljeriju, ali i pešadiju, i na otvorenom i u zaklonima.

Maksimalni domet mu je 150 kilometara pri brzini od 120 na sat, a prvenstveno je namenjen da pola sata kruži iznad bojnog polja 50 kilometara od komandnog centra.

Dron može da se popne na 1.500 metara, a težak je 35 kilograma, što ga čini izuzetno laganim u odnosu na konkurenciju namenjenu za iste svrhe. Inače, "gavran" ima buster motor na čvrsto gorivo, a klipni se koristi za krstarenje. Lansira se iz kontejnera, za šta je potreban jedan jedini minut.

Navodi se kombinovano. Prvo pomoću GPS-a, GLONASS satelitskog navigacijskog sistema, a u finalnoj fazi preko TV ili IC glave za samonavođenje.

Inače, u komandnoj stanici se unose koordinate leta, da bi se kontrolisao preko TV slike ili IC samonavodne glave.

Zanimljivo je i to da se krila drona skidaju, pa ga je lako transportovati, a bojeve glave koje nosi zavise od vrste cilja za uništavanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike