U Srbiju stižu specijalni dronovi! Jeftiniji od raketa, radari ih ne vide, a opasni za kuće i tenkove!

20.02.2023

19:15

1

Ovim dronovima se unesu koordinate i onda lete na zadati cilj

U Srbiju stižu specijalni dronovi! Jeftiniji od raketa, radari ih ne vide, a opasni za kuće i tenkove!
Dron (ilustracija) - Copyright Profimedia

Vojska Srbije bi do kraja godine trebalo da dobije takozvane kiler-dronove, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ovo izjavio na sajmu naoružanja u Abu Dabiju i najavio i dodatna ulaganja u vojsku.

- Krenuo je konkurs za lake jedinice 63. i 72. i imaće između 1.800 i 2.000 vojnika, imaćemo jurišne bataljone, naoružanje i sve što je potrebno za prvo prihvatanje borbe. Imaćemo i tzv. teške jedinice ili združene taktičke grupe gde ćemo imati i haubice, pancire, kubove, igle. To je osnovno, ozbiljno ćemo poboljšati operativno funkcionalne sposobnosti vojske - rekao je on.

Penzionisani pukovnik Boško Zorić kaže za 24sedam da su kiler-dronovi "dronovi samoubice". Inače, poznati i kao dronovi-kamikaze.

- To je ono što koriste Rusi u Ukrajini. Oni mogu da dejstvuju po oklopnim jedinicama, komandnim mestima i po objektima infrastrukture. Znači, za različite namene a zavisi šta sve okačite na njega. To je dron kome se unesu koordinate i on leti na zadati cilj. I onda se samouništava, nema povratka na zadati cilj - objašnjava Zorić.

Što se tiče nosivosti ovih dronova on kaže da ona može da bude od pet do 10 kilograma, ali veoma jakog eksploziva. 

- Zamislite plastični eksploziv da spustite na tenk ili na komandno mesto, centar veze... dakle, ono što je ključno za neprijatelja! - dodaje Zorić.

Ono što je velika prednost dronova je što su jeftinije od raketa, a vrlo su efikasni.
- Čim nema komplikovanih sistema za navigaciju i mapiranje terena, odmah je jeftiniji. Oprema je jeftinija u njemu. Najčešće se navode pomoću satelitskih i GPS sistema. Unesete koordinate objekta i on leti po toj putanji - objasnio je pukovnik.

Prednost je i to što su dronovi suviše mali i većina radara ih ne vidi za razliku od raketa.
- Problem kod dronova je što su jako mali i lete na malim visinama. Sem motora, koji nisu previše bučni, teško ga je uočiti sa radarima. Jer se oni prave od kompozitnih materijala i plastike, plus su mali. Jedino šta se koristi to su puške za borbu protiv dronova, koje imaju Rusi, i oni ispaljuju elektromagnetni talas i blokira mu elektroniku. Koriste se i ovi cevni sistemi PVO od 20 do 40 milimetara - kaže on.

Zorić dodaje da im je jedina mana što su sporiji od raketa.

- Oni lete do 200 km/h. Protiv njih Rusi koriste "pancire", znači ta hibridna sredstva koja koriste rakete i topove, kao i veliku gustinu vatre. Teško ga je pogoditi. Ako on ima razmak krila tri do četiri metra, na visini od dva do tri kilometra to vam je tačkica na nebu. I zato se koriste savremeni PVO sistemi koji imaju veliku gustinu vatre i praktično mu prave zavesu - objašnjava pukovnik.

Međutim, to ima drugu manu a to je što je jako skupo oboriti dron.

- Potrebno je ispaliti veliki broj topovskih granata od 30 milimetara. Ali dve-tri granate su skuplje nego ceo dron. To je i poenta. Pa vidite šta su radili Rusi u Ukrajini ovih dana. Puštali su balone sa okačenim reflektorima i ovi su morali da lansiraju jer su prepoznavali da je neki veliki cilj u vazdušnom prostoru. Znači, oni su ih navlačili da ispaljuju i ono malo protivavionskih raketa koje imaju - objasnio je Zorić.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike