U narednih 48 sati potpisujemo ugovore za dronove samoubice: Vučić se uključio sa sajma u Abu Dabiju

21.02.2023

09:42

0

Autor: I.K.

Vučić je najavio izazovan period i sve veće pritiske na našu zemlju

U narednih 48 sati potpisujemo ugovore za dronove samoubice: Vučić se uključio sa sajma u Abu Dabiju
Copyright Tv Pink Printscreen

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio je štand Srbije u okviru šesnaestog po redu Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju, a kako je u direktnom obraćanju građanima Srbije sa sajma rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šeik je proveo gotovo pola sata na našem štandu, što je na ponos odbrambene industrije, ali i svakog građanina.

 

 

- Doveli smo privatnike koji su predstavili svoje razvojne projekte, i mnogo toga smo mogli da naučimo u sveopštoj trci za dronovima, oruđem i opremom koja uništava dronove. Mi ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova i biće brzo na teritoriji Srbije. To su dronovi samoubice, a biće deo naoružanja Vojske Srbije - rekao je Vučić.

On je najavio da je izazovan period pred Srbijom.

- Jasno je po izjavama predsednika Rusije Putina da će nastaviti žestoko borbu u Ukrajini, i to će poziciju Srbije da oteža u svakom smislu. To smo i očekivali, i očekujem da to vidim za dan, dva tri i na ratištu i na političkom delovanju ka Srbiji - rekao je Vučić u Abu Dabiju.

Predsednik je dodao da će tokom posete UAE večeras imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i još nekoliko ekonomskih sastanaka.

On je novinarima u Abu Dabiju rekao da je ogromna čast što je šeik Bin Zajed posetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje.

Tv Pink Printscreen
 

 

- Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi - rekao je Vučić.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini, sve drugačije, ali da se nada da će i to uskoro da se unormali, da će i nabavka naoružanja biti normalnija.

- Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije, na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno - rekao je Vučić.

On je istakao da su ogromne promene koje Srbija pravi, kao i da se sve što proizvede naša namenska industrija proda.

Tv Pink Printscreen
 

 

- Moramo da vidimo da li "Petoletka" u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. "Sloboda" sve može da proda - granate, mine, bombe... Raketa za grad bila je 2,2, a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, pa prodaja municije... - rekao je Vučić.

Kako kaže, ako Rusi dnevno potroše 35.000 komada municije, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana - ko to da proizvede.

- Sve što proizvodimo, svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu - rekao je Vučić.

Na štandu je šeika, domaćina i predsednika UAE, srdačno dočekao predsednik Aleksandar Vučić, a potom mu i predstavio šta je sve izloženo na srpskom štandu. 

Instagram/buducnostsrbijeav
Šeik Bin Zajed na srpskom štandu vojne opreme na Idex 2023

 

Na štandu Srbije predstavljeno je više domaćih kompanija iz odbrambene i namenske industrije, koje predvodi generator domaće odbrambene industrije,  "Yugoimport -SDPR". Izložene su makete opreme i oružja domaće proizvodnje, među kojima su makete oklopnog vozila "lazar", "lazar 3 ", "miloš", " miloš 2", višecevni raketni sistem "Tamnava", samohodna haubica "nora", pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog  kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. 

Posle prikaza maketa, održan je i sastanak sa šeikom Bin Zajedom, kojem su prisustvovali predsednik Vučić i predstavnici Ministarstva odbrane. U obilasku štanda bili su ministar odbrane Miloš Vučević, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, ambasador UAE u Beogradu Mubarak al Daheri, predstavnici kompanije "Jugoimport-SDPR"...

Ovaj sajam u Abu Dabiju se održava  pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, i to je najveći i najznačaniji sajam ovog tipa u svetu, na kojem su predstavljeni najnovija oprema, oružje, inovacije i tehnologije iz odbrambenog sektora iz celog sveta.

Primetna je velika posećenost na sajmu, koji traje do petka. Na jednom mestu okupilo se više od 1.350 izlagača iz 65 zemalja, kao i 350 visokih delegacija iz celog sveta.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike