Dron Srbiju čuva! Vojska Srbije ponosiće se domaćim bespilotnim letelicama: Jeftinije od aviona, a nose rakete i izviđaju (VIDEO)

17.01.2023

07:19

0

Vojska već koristi "vrapca" a uskoro bi trebalo i "pegaza"

Dron Srbiju čuva! Vojska Srbije ponosiće se domaćim bespilotnim letelicama: Jeftinije od aviona, a nose rakete i izviđaju (VIDEO)
Pegaz 011 - Copyright Printscreen/RTS

Srbija je već razvila svoje bespilotne letelice a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje.

Predsednik je to rekao posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za prošlu godinu.

Inače, Vojnotehnički institut već je razvio dva tipa bespilotnih letelica i "pegaz 011" i "vrabac".

Letelice "pegaz" odavno više nije samo taktičko-izviđački koncept a ova letelica je rađena u saradnji sa Kinom. Sada se radi o bespilotnoj letelici (BPL) koja je na borbenom nivou. 

"Pegaz" od izviđačke do borbene letelice

Inače, "pegaz" je prvi let imao još polovinom 2015. godine a u vazduhu može da ostane čak 12 sati, prilikom čega je u stanju da pređe 100 do 150 kilometara u radijusu. 

Letelica je izviđačka i može da nosi dnevnu i noćnu kameru, laserski obeleživač i daljinomer pa čak i radar.

Dostiže brzinu od čak 200 na sat a doseže 6.000 metara visine. Pre dve godine je sa Kinezima započeta rekonstrukcija letelice da bi mogla, između ostalog, i da nosi oružje. Prema poslednjim informacijama, letelica je sada u stanju da nosi laserski navođene rakete FT-8D kineske proizvodnje, a trebalo bi da počne i proizvodnja domaćih raketa za ove letelice. 

One bi služile za živu silu i neoklopljena vozila, a treba napomenuti da će "pegaz" moći da nosi 25 kilograma naoružanja.

Početkom ove godine mediji su spekulisali o tome da će uskoro vojsci biti isporučeni prvi primerci, koje će proizvoditi "Utva".

Printscreen/RTS
Pegaz 011

Što se tiče "vrapca" tu se radi o letelici kratkog dometa, namenjenoj za izviđanje na daljinama do 10 kilometara.

Ona nije tako moćna kao "pegaz" i može da nosi do 1,5 kilograma tereta, obično kamere.

Maksimalna brzina je 120 kilometara na sat, a visina do 500 metara. Može da leti oko jednog sata, a zanimljivo je to da se joj nije potrebna uzletna staza već može da bude izbačena iz ruke.

U toku je serijska proizvodnja i "vrabac" je već uveden u naoružanje Vojske Srbije. 

Dronovi jeftiniji nego rakete i avioni

General-major u penziji Luka Kastratović, koji je bio komandant na vojnom aerodromu u Batajnici, kaže za 24sedam da je naša vojska imala kadar za ovakve letelice.

- U savremenim uslovima ratovanja, bespilotne letelice i dronovi su neophodni. Verovatno da su se zavodi na vreme spremili da to rade, a u odnosu na rakete i avione, proizvodnja je jeftinija. Dronovima možete da šaljete određena ubojna sredstva, ali mi nemamo nameru da napadamo već da nekoga odvratimo od napada - kaže Kastratović.

Međutim, u slučaju agresije na našu teritoriju on kaže da agresor treba da zna da imamo i i ovakvo oružje.

- U svakom slučaju izviđanje je bitno i možemo da osmatramo granični deo. Inače, sa dronovima je jednostavnije upravljati nego sa avionima ili raketama - kaže on.

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže da su dronovi sredstvo budućnosti i da će se sve više usavršavati.

- Postojale su bespilotne letelice, uglavnom za izviđanje. Međutim, sada je to usavršeno. Dronovi se sada koriste i kao borbeno sredstvo. Ali sigurno da dronovi koje bi mi opremili bili bi u funkciji bezbednosti. Ali ako bi se dogodilo da neko upotrebi na našoj teritoriji, zašto ne bismo mi upotrebili na njihovoj? - rekao je Miladinović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike