Nakon snimka britanskog drona na KiM, bivši pukovnik tvrdi: Britanci imaju tamo špijunske bataljone sa dronovima, ali imaju ih i Hrvati!

04.11.2022

19:10

0

Autor: R.M.

Dronovi KFOR-a fizički ne smeju da pređu administrativnu liniju, jer to je povreda vazdušnog prostora Republike Srbije

Nakon snimka britanskog drona na KiM, bivši pukovnik tvrdi: Britanci imaju tamo špijunske bataljone sa dronovima, ali imaju ih i Hrvati!
Dron (Ilustracija) - Copyright Profimedia

Britanci i Hrvati u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji imaju dronove u okviru svojih misija, mada ne bi smeli da ih koriste preko administrativne linije, kaže za 24sedam penzionisani pukovnik Boško Zorić nakon što su danas mediji objavili video na kome se vidi poletanje britanskog drona u reonu jezera Gazivode.

Ova informacija je posebno zanimljiva s obzirom na to da je Aljbin Kurti, na nedavnom sastanku u Prištini sa predstavnicima Kvinte, upravo od Britanaca zatražio da mu dostave opremu za izviđanje položaja srpske vojske u Kopnenoj zoni bezbednosti. 

Po svemu sudeći, NATO je intenzivirao svoje aktivnosti duž administrativne linije, o čemu je juče govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da su dronovi Alijanse u sredu ceo dan "obigravali" na Brnjaku i Jarinju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u narednim satima i danima, imaće vanredne sastanke i razgovore sa najvišim svetskim i najvažnijim srpskim sagovornicima, rečeno je u Predsedništvu, gde kažu da je osnovna tema svih razgovora - više nego dramatična situacija na Kosovu.

- Britanci na Kosovu i Metohiji imaju obaveštajno-izviđački bataljon. To je špijunski bataljon britanske vojske. I oni imaju dronove, koje koriste za osmatranje duž administrativne linije. Ali KFOR po pravilu ne bi trebalo da prelazi administrativnu liniju. Odnosno ako se desi neka greška, postoje tzv. vruće linije na taktičkom nivou. To je u sektorima sa našim brigadama. Postoji i na operativnom, a na kraju veza komandant KFOR-a i načelnik Generalštaba. Tako da sve te eventualne sporne situacije između KFOR-a i naše vojske bi se vrlo brzo razrešile - objašnjava Zorić. 

Printscreen Youtube Tanjug
Pukovnik Boško Zorić

Pukovnik kaže da se otprilike može znati koliko ljudi i kojom opremom raspolaže britanski bataljon, ali dodaje da "strane armije to kriju kao zmija noge". Sem britanskog, postoji i hrvatski kontigent koji ima dronove, tvrdi pukovnik.

- Oni fizički ne smeju da pređu liniju sa dronom, jer ako pređu to je povreda vazdušnog prostora Republike Srbije i čin agresije. Oni njih, inače, legalno koriste kao i druge vojske. I Hrvati imaju svoj kontigent i koliko znam imaju dronove u svom sastavu. Sada svako koristi dronove za osmatranje i izviđanje, kao što se nekada radilo sa izviđačkim jedinicama - kaže Zorić.

Međutim, on ne zna koliko vojski u sastavu KFOR-a koriste dronove.

24sedam/Profimedia
Dron (Ilustracija)

Zorić smatra da, uprkos tome što je naša vojska oborila jedan dron, špijunske aktivnosti neće prestati.

- Neće se stati i to će se i dalje koristiti. Očigledno da su sa one strane linije i dalje zainteresovani da prikupljaju podatke o našoj vojsci i snagama bezbednosti - kaže on.

Dodaje da ne treba isključiti čak i vojni sukob.

- Neko nešto radi sa razlogom, a ja ne bih isključio čak ni onaj najgori scenario, pripreme nekog eventualnog sukoba na Kosovu i Metohiji. Ne treba ništa isključiti. A obaranje jednog drona ne znači ništa, ne verujem da će prestati - rekao je pukovnik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike