Građani pomahnitalo kupuju brufen i paracetamol? RFZO apeluje da se veće količine lekova ne iznose iz zemlje!

02.03.2023

12:15

0

Paracetamol i brufen su lekovi koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji i koriste se za ublažavanje bolova

Građani pomahnitalo kupuju brufen i paracetamol? RFZO apeluje da se veće količine lekova ne iznose iz zemlje!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je povećana potražnja za lekovima koji se ne izdaju na recept, posebno za paracetamolom i brufenom, kaže predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac.

Inače je svake zime veća potražnja za tim medikamentima, ali je sada situacija malo drugačija jer je nestašica lekova u celoj Evropi, a najavljuje se i dodatna kriza na jesen, te je to dodatno uplašilo građane da prave zalihe.

Paracetamol i brufen su lekovi koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji i koriste se za ublažavanje bolova. Zapravo, većina građana u Srbiji ih koristi kao "lek za sve". Ono što je nekada bio aspirin, danas je paracetamol, kažu apotekari.

I Rajevac, koji je suvlasnik dve apoteke u Beogradu, navodi da je zaposlenima dao instrukcije da se pacijentima ne prodaje više od dve kutije paracetamola. Pojašnjava da je njima važno da im apoteke budu dobro snadbevene, a ne da pacijenti ulaze dobijaju uvek isti odgovor "nemamo".

- Oni koji su uzimali paracetamol da imaju jednu kutiju, sada traže pet, šest. Čak i moji dobri prijatelji dolaze i traže po pet, šest kutija. Od mene dobijaju uvek isti odgovor: 'Ne može toliko. Može dve kutije maksimalno'. Dakle, zavisi i od nas. Taj paracetamol ne košta 15.000 dinara i da se farmaceutima isplati da prodaju pet kutija i da posle toga kažu 'danas mogu da zatvorim apoteku'. To su smešne cene. Zavisi od apoteke, kako ona razmišlja na duže staze. Šta ću da radim ako za dva dana prodam sve količine koje imam na lageru, a onda narednih dana mogu samo da govorim pacijentima kada uđu u apoteku 'nemam, nemam'. Meni je cilj da ja imam paracetamol, ali i druge lekove uvek, a onda da ga raspoređujem - naveo je Rajevac.

Dodaje da nema potrebe da se prave velike zalihe lekova, jer su to medikamenti koji se piju po potrebi.

Profimedia
 

- Bilo kakve zalihe lekova su opravdane samo kod hroničnih bolesnika. Ali samo za mesec dana. Recimo, ukoliko uzimete terapiju za pritisak u redu je da uzmete terapiju za mesec dana. Zašto biste kupovali 15 kutija paracetamola, da im protekne rok trajanja - naveo je Rajevac.

Inače, nestašica lekova beleži se u svim evropskim zemljama. Proizvođači lekova su na to ukazali još u septembru prošle godine jer, kako su naveli, poskupeli su energenti, sirovine, radna snaga te im se ne isplati da proizvode jeftine lekove.

- Paracetamol i brufen se koriste protiv bolova. Paracetamol je, ono što je bio nekada pre 30 godina aspirin - lek za sve - naveo je Rajevac i dodao da trenutno u Srbiji nema ozbiljne nestašice nijednog leka.

Podseća da je bilo problema sa nestašicom sirupa za decu, pre svega antibiotika, da je to trajalo oko mesec dana, ali da je tržište brzo stabilizovano.

Ne iznosite lekove iz zemlje

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić nedavno je izjavila da je tržište lekova u Srbiji stabilno i da građani ne treba da strahuju od nestašice. Ona je apelovala da se ne iznose iz zemlje velike količine lekova koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, kao što su paracetamol i brufen.

Cela Evropa, ali i svet suočavaju se sa nestašicom pojedinih vrsta medikamenata. Direktorka RFZO kaže da je Srbija preduzela nekoliko važnih koraka kako do nestašice ne bi došlo, a jedna od mera je povećanje sirovina za lekove koji se proizvode u Srbiiji.

Nemačka, Italija, Austrija, ali i druge evropske zemlje već duže se suočavaju sa nestašicom lekova, posebno onih namenjenih deci. Najteža je situacija sa antibioticima i lekovima za ublažavanje bolova i snižavanje temperature.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike