Prosvetari traže povećanje plata, a imaju i osam drugih zahteva: Podneće ih Ministarstvu i Vladi Srbije

02.03.2023

08:35

0

Unija konstatuje da je prosečna zarada za decembar u Republici Srbiji 84.227 dinara, a u obrazovanju za isti mesec 69.932, te navode da je plata u prosveti za 17 odsto niža od republičkog proseka

Prosvetari traže povećanje plata, a imaju i osam drugih zahteva: Podneće ih Ministarstvu i Vladi Srbije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je danas da će uputiti devet zahteva Ministarsvu prosvete i Vladi Srbije, od kojih se jedan odnosi i na povećanje zarada u prosveti.

- Tražimo da se uradi rebalans budžeta za 2023. godinu i planira veće izdvajanje za prosvetu. Vlada RS nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine - navedeno je u saopštenju.

Kako navode, Unija se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:2:3 po koeficijentu.

Pixabay
 

- Da bi se ovaj odnos postigao potrebno je planirati tri povećanja zarada u ovoj godini, 1. aprila 2023.godine povećanje koeficijenta za sve zaposlene u prosvetnom sistemu za tri, takva ista pomeranja koeficijenta u septembru i decembru, tetkice sa 6,30 na 9,30 ili nastavnik 17,32 na 20,32 u prvom koraku - navode iz ovog sindikata.

Unija konstatuje da je prosečna zarada za decembar u Republici Srbiji 84.227 dinara, a u obrazovanju za isti mesec 69.932, te navode da je plata u prosveti za 17 odsto niža od republičkog proseka. Među zahtevima je i taj da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bi 5. ili 20. u mesecu pored polovine plate koja se isplaćuje bila isplaćena još jedna polovina zarade.

- Predlog Unije SPRS je da se to uradi 5. aprila 2023. godine kada bi svi zaposleni primili redovni prvi deo zarade i drugi deo za mart, pa bi od 20. aprila bili u poziciji da primaju zaradu za tekući mesec - navedeno je u saopštenju.

Iz ovog sindikata će tražiti i isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara jer je, kako saopštavaju, poznato da je Unija SPRS u martu 2022. godine potraživala 60.000 dinara, a u međuvremenu je svima isplaćeno 10.000 i navode da su zahtev iz marta za toliko korigovali. Podsećaju da se dug odnosi na sedam Svetosavskih i Novogodišnjih nagrada, 35.000 dinara po zaposlenom, predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika, kao i na uštede koje su ostvarene u sistemu smeštanjem preko 30.000 ljudi - tehnoloških viškova.

Time je državnoj kasi, tvrde u saopštenju, sačuvano najmanje šest milijardi dinara i dodaju da traže 25.000 dinara po zaposlenom. Napominju da se nije pregovaralo o Svetosavskoj/Novogodišnjoj nagradi za zaposlene u 2023. godini, pa na osnovu toga traže dodatnih 10.000 dinara po zaposlenom za 2023. godinu.

Dodaju da insistiraju na korigovanju koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom, kao i na korigovanju koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom i šestim stepenom koliko iznose koeficijenti u nastavi, kao i promenu koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti.

- Tražimo plaćanje angažovanja zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja koji su radno angažovani mimo četrdesetočasovne radne nedelje na obavljanju poslova vezanih za završni i druge ispite i takmičenja učenika, kao i redovno i obavezno plaćanje putnih troškova za radno angažovanje po gore navedenim poslovima izvan mesta boravka - navode u saopštenju Unije.

Ističu da zahtevaju i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, ističući da su svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac.

- Tražimo od Ministarstva prosvete hitan dogovor o isplati dugovanja svim kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima, jer je država garantovala 10 odsto uvećanje na platu pa neka svoje zakone i poštuje - navode u saopštenju.

Dodaju i da od Ministarstva prosvete traže hitne pregovore po pitanju izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u delu koji podrazumeva rad po kombinovanom modelu za učenike 5. do 8. razreda i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim bi se prekonormni rad do 30 odsto norme plaćao tokom cele školske godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike