4 trika kako da putujete sa malo para: "Svetska putnica" nam otkriva kako kupuje avionsku kartu za 10 evra i plaća jeftin smeštaj

22.02.2023

19:21

0

Danijela, široj javnosti poznata po svom blogu "Deni putuje", otkrila nam je nekoliko trikova za organizaciju jeftinog a uzbudljivog putovanja

4 trika kako da putujete sa malo para: "Svetska putnica" nam otkriva kako kupuje avionsku kartu za 10 evra i plaća jeftin smeštaj
More 1 - Copyright Pixabay Profimedia ATAImages/M.M.

Kako da putujem puno sa malo novca? Pitanje od milion dinara. Išli biste nekud na odmor, posetili omiljeni evropski grad, baškarili se na nekoj peščanoj plaži, ali budžet to ne dozvoljava.

Zaljubljenica u putovanja Danijela, široj javnosti poznata po svom blogu "Deni putuje", otkrila nam je nekoliko trikova za organizaciju jeftinog a uzbudljivog putovanja.

Kažu da su Srbima grčke plaže i letovališta omiljene destinacije za odmor tokom leta, pa smo našu "svetsku putnicu" pitali za savet, kako da putujemo sa malo novca, a lepo se provedemo (nemoguća misija, misli većina, ali vredi pokušati).

Novca imamo, ali nam je potrebna magija da se uklopimo u aranžman koji nudi agencija. I, šta ćemo sad?

- Sa malo novca, a sa velikom željom - može se stići vrlo daleko - kaže nam Deni, i već na početku razoružava optimizmom.

Savet broj 1 - potražite pomoć virtuelnih prijatelja

- Ja bih u FB grupama koje se bave Grčkom objavila da tražim prevoz i pitala da li bi me neko povezao, da podelimo račun za gorivo. Potražila bih prevoz i na Bla Bla Car aplikaciji - objašnjava kako da se na početku uštedi i na samom prevozu.

Deniputuje/Facebook/ustupljene fotografije
 

Savet broj 2 - upoznajte čari toplog porodičnog (privatnog) smeštaja

Hoteli i apartmani u Grčkoj jesu prelepi, ali traženje smeštaja preko aplikacije "Couchsurfing" ili u nekom kampu znatno će pomoći u uštedi.

Pomenuta aplikacija je neka vrsta društvene mreže na kojoj se pravi profil, sa sve interesovanjima. Povezujete se sa drugim putnicima i sami birate želite li da iskoristite samo smeštaj i prenoćište u nečijoj kući i upoznate meštanina koji će vam biti vodič i na taj način se upoznati sa mestom.

Deniputuje/Facebook/ustupljene fotografije
 

Potrebno je držati se razumnih mera opreza, odabrati pažljivo domaćina, a kad se sve kockice poklope, avantura je zagarantovana.

Tu je i spavanje pod zvezdama, kad smo kod avanture, na prostranim peščanim plažama.

Savet broj 3 - putujte van zvanične sezone

- Možete putovati van sezone, a Grčka je odličan izbor za maj, jun, septembar i oktobar - rekla nam je Deni.

Deniputuje/Facebook/ustupljene fotografije
 

Može se možda otići i avionom, opet sa low cost kompanijom, zavisi, naravno, od datuma u kom biste išli.

Parola - snađi se

Ovakav način putovanja nosi slatke izazove, a parola "snađi se" nagoveštava avanturu koja se pamti celog života.

- Kod putovanja sa agencijom već imate plan i program, a ovako ih sami pravite. Uvek je tu internet na koji se oslanjamo kad zagusti. Neke informacije jednostavno ne možete naći online, pa morate biti spremni da razgovarate sa lokalnim stanovništvom i zatražite pomoć kada vam je potrebna - kaže ona, i dodaje da je to najveći izazov.

Šta može da krene naopako kad sami organizujete putovanja?

Može svašta, ali i ništa. Od otkazivanja/pomeranja leta do čekanja satima na aerodromu ili toga da vam izgube prtljag.

- Meni se desilo da sam otišla na jednodnevni izlet vozom u Rumuniju, misleći da ću se lako vratiti. Međutim, otkazan mi je Bla Bla Car koji sam rezervisala, a vozovi i busevi nisu saobraćali posle 17 časova. Bila sam prinuđena da nađem smeštaj i prespavam tu noć u Drakulinom gradu - Sighisoari. Prvo mi je bilo stresno, ali posle mi je bilo drago jer sam natenane istražila grad i prvi put spavala u hostelu - otkriva nam Deni, i opet tvrdi, sve je avantura!

 

Njen počinje kupovinom karata (avionskih, autobuskih), odabirom smeštaja, a onda - pravac Gugl, gde počinje istraživanje.

- Gledam šta bih još možda mogla posetiti u blizini te glavne destinacije u kojoj odsedam. Nekoliko dana pred putovanje uplaćujem putno osiguranje. Ukoliko putujem sa nekom turističkom agencijom, proces je sličan, samo što ne moram da tražim smeštaj.

Ipak, u kojoj god varijanti da ide, istraživanja destinacije su njena specijalnost, pa fakultativne izlete organizuje sama.

"Put u Hamburg i let za 10 evra"

Kada je ovaj post objavila na društvenim mrežama, bilo je nevernih Toma koje su posumnjale u njegovu istinitost.

Deniputuje/Facebook/ustupljene fotografije
 

A sve je zapravo jednostavno i "nešto što može da uradi svako od nas". Karte za ovaj let kupljene su  još u novembru, a našla ih je na sajtu kiwi.com.

- Verujem da su ovo retki ulovi, ali mi nije prvi put - u septembru sam putovala istom rutom i karte su koštale 1.790 + 179 dinara. Uhvatila sam tada neku akciju koju je imao prevoznik "WizzAir" - objašnjava, i dodaje da je registracija i prijavljivanje na mejling listu low cost avio-kompanija korisna alatka.

Lepa Srbija vs. Evropa i svet

Danijela je proputovala dobar deo Evrope, Srbije, ali je išla i izvan granica našeg kontinenta. Sa svakog putovanja donela je nezaboravne uspomene, priče, fotografije, bilo je ludih anegdota, smešnih situacija... bilo je svega, kaže.

Deniputuje/Facebook/ustupljene fotografije
 

- Putovanje do Ohrida i kroz taj grad bilo je zaista avanturističko, vozili smo se lokalnim prevozom i slušali narodne makedonske pesme, koje je vozač pojačao do daske. Putovanje Hamburg - Hannover prošle godine je takođe bilo veoma zabavno, jer sam presedala tri puta. Kod Nemaca je to sasvim normalno, da sa jednog koloseka trčite na drugi, a imate samo  tri-četiri minuta za presedanje. I ja sam trčala s njima, jer drugačije ne bih stigla. U prevozu sam upoznala jednu Brazlku - penzionerku koja obožava Nemačku i piše blog o putovanjima na portugalskom - priča nam Deni, i otkriva da su joj na listi želja Maroko, Jordan, Gruzija i Island. 

Ni na lepote Srbije nije ostala imuna. Prisetila se malog sela u blizini Sokobanje koje nosi naziv Vrmdža i seoskog festivala koji je tamo posetila, poznate vodenice kod deda Mije...

- Bilo mi je zanimljivo kad nas je neki deka pitao zašto dolazimo u njihovo selo, da li nam je neko platio da dođemo i da se tamo slikamo - dodala je kroz smeh na kraju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike