Ove godine letovanja su paprena! Ukidaju se čarteri za Grčku, a cene hotela su više i do 20 odsto! Jedna destinacija biće povoljna

09.02.2023

10:00

0

Sada su neke cene "Er Srbije" kalkulativno nešto veće od čartera. Svakako je sve poskupelo, kaže Aleksandar Seničić

Ove godine letovanja su paprena! Ukidaju se čarteri za Grčku, a cene hotela su više i do 20 odsto! Jedna destinacija biće povoljna
Copyright Profimedia

Februar je mesec kada mnogi uveliko planiraju letovanje, a neki su požurili i već posle proslave Nove godine uplatili aranžamane. Ono što neće obradovati mnoge su više cene, ali i znatno manji broj čarter-letova. 

Ove godine pred nama je manji izbor destinacija za letovanje kada je reč o aranžmanima turističkih agencija, a razlog je, kako 24sedam saznaje, manji broj čarter-letova, odnosno ukidanje čartera za pojedine destinacije, pa je samim tim manjak ponude u turističkim agnecijama.

Tako ovog leta, ko je planirao da otputuje do popularnog italijanskog letovališta Sardinije, ili pak Kalabrije, to neće moći da uradi preko agencije, već će morati na put u sopstvenoj režiji - sa presedanjem, vozikanjem do Bukurešta ili Budimpešte pa do odrednice. Do pojedinih delova Italije, kao što su obala Amalafi i regija Pulja, koja je izuzetno povoljna, ipak će moći da se otputuje redovnim linijama domaće kompanije "Er Srbija", ali po regularnim cenama.

Kako nam je rečeno u jednoj agenciji, problem sa avionima postoji, tako da su ove godine neki čarter-letovi potpuno ukinuti, dok će ih za pojedina letovališta biti.

Tanjug/Air Serbia
 

 

- Kako smo obavešteni, biće više redovnih linija - rekla nam je menadžerka jedne agencije.

Pojedine agencije su do sada poslovale po principu "otkupljivanja" letova, koje su dalje delili i izdavali manjim agencijama.

- Recimo, jedna veća agencija otkupi let i onda podeli po 10 mesta na tri agencije, a ostatak zadrži za svoje putnike. Na taj način se poslovalo. Drugačije se, bar manjim agencijama, ne bi isplatilo, naročito za destinacije za koje je slabija potražnja - saznali smo u jednoj poznatoj beogradskoj agenciji. 

U drugoj turističkoj agenciji su nam potvrdili da Italija jeste bila "na udaru" što se otkazivanja ponuda tiče, ali je donekle logično da agencije povuku ponude za koje vlada manje interesovanje. Ipak, smanjenje broja čarter-letova ne znači da su vrata potpuno zatvorena.

- Imamo redovne linije koje će saobraćati do mnogih popularnih destinacija. Ono što je već sad primetno jeste to da interesovanje za Grčku ne opada kod naših turista, a "pravi udar" očekujemo već za koji dan, od Sajma, kada ćemo izaći i sa first minute ponudama - rekla nam je Ivana, turistička radnica. A na pitanje o poskupljenju cena aranžmana, objasnila je da su u pitanju dešavanja na svetskom nivou:

- Cene hotela i usluga porasle su na svim destinacijama, a to dalje povlači i podizanje cena turističkim agencijama.

Seničić: Er Srbija otvorila redovne linije ka grčkim ostrvima, pa neće da diže čartere

I Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da su agencije procenile da za pojedine destinacije vlada slabo interesovanje i stoga odlučile da ne zakupljuju avione.

Milos Tesic/ATAImages/Pixabay
 

 

- Podižete avion, dajete velike depozite i morate da prodate karte, svako neprodato mesto na čarteru vas uvodi u minus od nekoliko stotina evra. Ne možete tek tako da ga otkažete - precizirao je za 24sedam Seničić, i dodao:

- "Er Srbija" je na velikom delu grčkih ostrva otvorila redovne linije gde je imala čartere, tako da više ne želi da podiže čartere. Biće mesta, ali manje za agencije nego prošle tri godine. 

Kako je objasnio, to za sobom povlači i više cene aranžmana. Sad su neke cene "Er Srbije" kalkulativno nešto veće od čartera. Svakako je sve poskupelo, hoteli u Grčkoj i Turskoj su poskupeli 10-12 odsto, čak i do 20 odsto. 

Kada je reč o povoljnijim destinacijama, Seničić kaže da će to definitivno biti Tunis, jer će cene biti na nivou prošlogodišnjih.

Pored ovih udaljenijih destinacija, uvek su na raspolaganju kopneni deo Grčke, Crna Gora, a od pre dve sezone veoma je aktuelna i Albanija. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike