Objavljeno koliko košta školovanje deteta u Srbiji od predškolskog do diplome fakulteta!

20.02.2023

10:12

0

Najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije

Objavljeno koliko košta školovanje deteta u Srbiji od predškolskog do diplome fakulteta!
student i (1) - Copyright Pixabay Profimedia

Školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog do završenih studija u proseku je skuplje od 34.000 evra a sve zavisi od toga koju srednju i fakultet izabere dete.

Institut za razvoj i inovacije objavio je istraživanje prema kome najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije – gotovo 71.000 evra.

Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije rekao je da je studija izrađena na osnovu makroekonomskih podataka i da su tokom istraživanja krenuli od toga koliko se u Srbiji izdvaja sredstava za obrazovanje.

- Posmatrali smo da je taj mladi čovek, visoko obrazovan, bio pet godina na fakultetu. Dakle, otišao je u produženu godinu u proseku i da je diplomirao 2018. godine, što znači da je krenuo u predškolsko 2000. godine. U tom periodu od 18 godina, dok je diplomirao, država, njegova porodica su uložili u njega 34.100 evra - rekao je Jevtović.

Objasnio je da su cifre došli na osnovu ekonomskih i statističkih podataka.

- Kada kopate po BDP-u, dođete do proizvodnog pristupa BDP-a, pa vidite koliki je autoput sektora obrazovanja, to se može pronaći u BDP-u, kada se on obračunava. Na to dodate koliki su neformalni troškovi i neformalna ekonomija koju objavljuje Republički zavod za statistiku, a odnosi se na sektor obrazovanja, tu vam dođu privatni časovi, prevodioci, kada šaljete dete u razne školice. I na to dodate još učenički i studentski standard - koliko Republika Srbija izdvaja za učenički i studentski standard - rekao je Jevtović.

Dodao je da su nakon toga sve to sabrali i podelili sa brojem učenika uz prilagođavanje sa nivoom cena od 2000. do 2018. godine i došli do podatka da je prosečan diplomac u Srbiji koštao državu 34.100 evra.

Nakon toga su, dodao je Jevtović, izvršili dodatno istraživanje na Univerzitetu u Beogradu.

"Dodatno istraživanje se odnosilo na osam izabranih fakulteta sa Beogradskog univerziteta. I tu su se naše pretpostavke ispostavile da trošak varira od izabranog Ekonomskog fakulteta gde se najmanje potroši novca da bi se dobio diplomac, kad kažem najmanje, i država i sami građani, do stomatologije koja je definitivno najskuplja", istakao je Jevtović.

Objasnio je da su, prema istraživanju, za stomatologa sa završenim studijama potrebne 53.000 evra, a kada se na to doda i novac za osnovnu i srednju školu, dolazi se do gotovo 71.000 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike