Na Pravnom fakultetu u Beogradu na ispit izašlo 150 studenata, a položio samo jedan: "Ovo nije prvi put"

21.01.2023

13:53

0

Ovaj problem postoji dugi niz godina, a 2019. studenti su pisali peticiju za ukidanje eliminacionog testa iz Obligacionog prava s obzirom na to da je tada prolaznost bila veoma slaba

Na Pravnom fakultetu u Beogradu na ispit izašlo 150 studenata, a položio samo jedan: "Ovo nije prvi put"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na ispit iz Obligacionog prava na Pravnom fakultetu u januarskom roku izašlo je čak 150 studenata, a prema tvrdnjama onih koji pohađaju ovaj fakultet, položila ga je samo jedna osoba.

Naime, kako tvrde akademci, ovo nije prvi put da se dešava slična situacija i dodaju da je na ovom predmetu procenat prolaznosti uvek bio nizak, ali da je situacija sa poslednjeg roka rekord.

Kako je ispričao jedan od studenata sa ovog fakulteta ispit iz Obligacionog prava se sastoji od kvalifikacionog testa i usmenog ispita, a prema tvrdnjama učenika usmeni ispit im ne predstavlja problem, već eliminacija.

Printscreen/Youtube
 

- Kvalifikacioni test su uveli kako ne bi došlo do stvaranja gužve i kako bi se pojavio manji broj studenata jer profesori smatraju da veliki broj studenata neće položiti kvalifikacioni test. Ovaj test postoji već godinama i ko ne položi eliminacioni test ne može da ide na usmeni. Što se tiče samog ispita on je vrlo zahtevan ne samo na našem fakultetu već i na ostalim pravnim fakultetima.

- Obligaciono pravo je ključno u našoj profesiji i neophodno za bilo koju vrstu posla i normalno je da treba da se nauči na kvalitetan način. Postoji i način da se studenti oslobode eliminacionog testa tako što na vežbama dobiju 4 ili 5 bodova, ali broj takvih učenika je veoma mali, s obzirom da su u taj zadatak uključena dva kolokvijuma - navodi student.

Dodaje da ovaj problem postoji dugi niz godina, a 2019. studenti su pisali peticiju za ukidanje eliminacionog testa iz Obligacionog prava s obzirom na to da je tada prolaznost bila veoma slaba.

- On se sastoji iz velikog broja zadataka koji su u praksi veoma retki, a suština je da se stekne osnovno znanje koje će se u praksi nadograđivati. Stvari na testu nisu neophodne za rad u ovoj struci - navodi on.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Međutim, prema rečima akademaca situacija je eskalirala u januarskom ispitnom roku kada je eliminacioni test položila samo jedna osoba, a na isti je izašlo čak 150 studenata.

- Počelo je dogovaranje oko peticija, skupova i protesta jer drugo rešenje ne postoji i osećaju se nemoćno. Studenti ovaj ispit opisuju kao "pakao". Eliminacioni test sastavljaju asistentkinje i one ga i pregledaju. Kada studenti dođu na uvid u test i njih dve se ne slažu oko tačnog rešenja. Ako se asistentkinje ne slažu oko rešenja, kako onda mi da znamo šta je dobro, a šta ne? Protestni skup studenata je najavljen za 26. januar - navodi student.

On objašnjava da ovo nije jedini ispit na Pravnom fakultetu koji sadrži takozvani kvalifikacioni test, te da isti postoji i na Naslednom pravu, Međunarodnom, Privatnom i na Građanskom procesnom pravu. Još jedna bolna tačka studenata je i "zaključana godina" zbog koje mnogi strahuju i plaše se kada i da li će uopšte završiti fakultet.

- Sve ovo otežava studentima s obzirom na to da se svaka treća prijava dodatno plaća, a ako ne polože ispit u datoj kalendarskoj godini moraju da ga prenose u narednu i samim tim imaju manje šanse da budu na budžetu i da se posvete ostalim predmetima. Eliminacioni testovi su mašina za stvaranje večitih studenata, nije ni čudo što je prosek studiranja na Pravnom fakultetu osam godina. Imamo i princip zaključanih godina što znači da ako student ne položi sve ispite iz prethodne godine ne može da polaže ispite u sledećoj upisanoj godini. Na primer, ako neko prenese Obligaciono pravo u 4. godinu, ne može da polaže nijedan ispit dok ne položi tu vrstu prava - zaključuje akademac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike