Srpskim studentima ponuđene stipendije za studiranje u Turskoj: Evo dokle je rok za prijavu!

02.02.2023

16:17

0

Autor: Maja Kostić

Savetnik za obrazovanje Ambasade Turske Mehmet Jilmazata pozvao je maturante i studente da školovanje nastave u toj državi

Srpskim studentima ponuđene stipendije za studiranje u Turskoj: Evo dokle je rok za prijavu!
Dani turske kulture u Nišu - Copyright Isidora Nikolić

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu održan je Dan turske kulture, a studentima je tom prilikom poslat poziv da se prijave za studentske stipendije i školovanje u Turskoj. Rok za prijavu, kako su istakli, je 20. februara.

Ovaj događaj je inspirisan istorijskom i kulturnom saradnjom Srbije i Turske, ali i iskustvom master studentkinje biologije iz Turske Esme Nur Šendžan, koja je jedan semestar provela na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Govoreći o saradnji u oblasti obrazovanja između Srbije i Turske, savetnik za obrazovanje Ambasade Turske u Beogradu dr. Mehmet Jilmazata pozvao je maturante i studente iz Srbije da se prijave za stipendiju Vlade Republike Turske „Turkiye Burslari“ i školovanje nastave u toj državi.

Jilmazata je naglasio da se na nivou ministarstava prosvete uveliko radi na jačanju saradnje između srpskih i turskih univerziteta i ujedno studentima predstavio mogućnosti za školovanje na nekom od preko 200 turskih univerziteta.

“Stipendije su namenjene studentima, diplomcima i postdiplomcima. To je veliki program koji obuhvata društvene i prirodne nauke. Nije reč samo o stipendiji, to je mogućnost i da se uči turski jezik, a student dobija kompletan paket – pokrivene troškove za avionske karte, zdravstveno osiguranje... Student samo treba da se koncentriše na svoje studije, sve ostalo je finansirano i organizovano” objasnio je Jilmazata.

Aplikantima je na raspolaganju više od 40.000 programa, a rok za prijavu ističe 20. februara.

„To je globalni program, ne postoji limit za broj prijava, ima aplikacija iz Kine, Nemačke, Južne Afrike, Srbije... Svi zainteresovani mogu da apliciraju. Poznavanje turskog jezika nije uslov, ali aplikant treba da ima dobru viziju i konkretan plan – šta bira i zašto u Tursku. Najveći broj studenata želi na velike univerzitete u Istanbulu ili Ankari, ali imamo kvalitetne univerzitete i u malim gradovima sa programima iz medicine, istorije, fizike... Tamo bi im šanse bile veće i zato su oni moj savet“, rekao je on i dodao da je cilj stipendija saradnja i uzajamno učenje o različitim obrazovnim sistemima.
Isidora Nikolić
Dan turske kulture u Nišu

On je podsetio na dobru saradnju dve zemlje, započete još u vreme bivše Jugoslavije.
„Januara 2022. godine potpisan je sporazum između Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ministarstva za nacionalno obrazovanje Republike Turske. Sporazum su potpisali predsednici Vučić i Erdogan u Ankari i sada smo u procesu nostrifikacije, ali efektivno radimo u njegovom okviru“, istakao je on.

Esma Nur Šendžan, master studentkinja biologije iz Turske, sa Karamanoğlu Mehmetbey Univerziteta u gradu Karamanu podsetila se vremena provedenog u Nišu i na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Isidora Nikolić
 

„Iako sam znala da dolazim u prijateljsku zemlju i grad, kada sam u Erasmus+ ponudi izabrala Niš, rekla sam sebi da bi bilo dobro da moja očekivanja za početak ne budu tako velika. Međutim ovde sam naišla na izuzetno gostoprimstvo, na predavače na fakultetu koji su bili divni prema meni i uvek otvoreni da pomognu. Sličnost naših kultura je velika, a istorija Srbije i Niša je zadivljujuća. Zaista bih volela da ponovo posetim Niš i provedem vreme ovde“, rekla je Esma.

Okupljene je pozdravio prof. dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta koji je rekao da ovaj događaj predstavlja početak i zamajac nečega što može u budućnosti biti veoma uspešno. On je istakao značajne zajedničke istorijske korene i odnose Srbije i Turske, kao i sličan mentalitet, iz čega proizilaze velike mogućnosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike