Aleksandra živi u Americi, ali sećanje na Srem ne bledi: Čudesnim magnetima čuva tradiciju i svoju priču sa sela (FOTO)

19.02.2023

11:30

0

Aleksandra je od uspomena na letnje raspuste koje je kao dete provodila kod tetke u Sremu, uspela da napravi magiju

Aleksandra živi u Americi, ali sećanje na Srem ne bledi: Čudesnim magnetima čuva tradiciju i svoju priču sa sela (FOTO)
Copyright Privatna arhiva/ustupljene fotografije

"Spremila nam kuma naša...mesto leba mesa bela, princes krofne vangla cela, suvih šljiva i koljiva i rezance s makom...e, kad se samo setim...".

Niko lepše od Balađevića nije opevao lepote domaće kuhinje, Vojvodinu, toplinu doma... a, ako Đole nije opevao i opisao do kraja, Aleksandra Petrović je uspela da napravi i upotpuni

Rođena Beograđanka koju je sudbina odvela u Ameriku, uspela je da obično "hajde da vidim mogu li ja to" ukrsti sa sećanjima i uspomenama na letnje raspuste koje je kao dete provodila kod tetke u Sremu i magija je nastala - nestvarni magneti za frižider!  

- Prvi rad mi je zapravo bio sećanje na vreme provedeno kod tetke na selu i taj odmor za hranu na njivi, namirnice koje smo tada jeli. Tako je nastala i mini slanina, sa hlebom, neizostavni mladi crni luk, sve to smešteno na dašcicu ne veću od par centimetara - ispričala je Aleksandra za 24sedam.rs

Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

U njenom kreativnom kutku ima svega - komad slanine i dve veze crnog luka složeni uz šolju kafe ili mleka za dobro jutro, domaće krofne naređane na minijaturnoj dasci, kutlače, oklagije, crveni lonac na bele tufne iz kog samo što ne krene da se širi miris tople bakine supe i nedeljnog ručka..

- Za sada mi je najizazovniji rad bila mini postavka retro "set za umivanje" (bokal, lavor i posudica za sapun) jer ih vajam od gline rukama i trudim se da konačan rad izgleda što autentičnije. Magnet- stari mlin za kafu i  propratni detalji koji dočaravaju tu našu tradiciju ispijanja kafe, pa se tako pored starog mlina nalazi i kutija za kafu, posudica za šećer, ratluk , flašica sa domaćom rakijom kao i čašica - rekla nam je Aleks. 

Izazovi su hrana za dušu svakog kreativca, pa ih ne nedostaje ni kod Aleks. Kaže da ume da postavi "visoke standarde sama sebi" ali, kada gledate njena dela, čini se da ona to s lakoćom pravi.

Možda jer je ljubav prema onome što radimo najjači pokretač, ko će znati...

Kako izgleda proces pravljenja?

Izrada jednog rada je kompleksna i radi se iz nekoliko faza. Minijaturno postolje pravi od balza, maketarskog drveta koje oblikuje u željeni oblik. On se potom farba i lakira, posle čega se dodaju ostali delovi.

Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

- Ti delovi opet zahtevaju različite faze, pogađanje određene nijanse (npr motiv slanine se pravi od polimerne gline iz vise boja koja se stavlja u peć za glinu, pa sledi posipanje bojama u prahu, pa lakiranje...), dakle i tu imamo nekoliko faza. Tu su onda premazi, zaštite, sve to zahteva vreme - objasnila nam je Aleks ovaj proces i dodaje da je u proseku za jedan magnet potrebno do 10 dana, kako bi sve besprekorno bilo odrađeno.

Uspona i padova ima i u magičnom carstvu ove Beograđanke, pa ne krije da nekad ne uspe iz prve, ume i da baci rad pa počne sve iznova i tako dok ne uspe da realizuje svoju ideju.

Amerikanci reaguju manje emotivno

Amerikanci imaju drugačije navike i kulturu ishrane. Oduševljavaju se magnetima, ali priličan broj radova ih ne dotiče emocionalno kao naše ljude, priča Aleks, koja za njih "preko bare" najčešće pravi čuvene američke krofne koje su sastavni deo njihove tradicije. 

- Istražujete. Onog trenutka kad nađete ono što vam pričinjava zadovoljstvo i da svaki sekund u toku dana želite da to radite, onda znate da ste našli kerativni kutak unutar sebe, u kome uživate pri stvaranju,  ma koliko taj sam proces rada bio kompleksan i težak - objasnila je. 

Umetnica, mama, supruga, u slobodno vreme "lovac na antikvitete" 

Osim pravljenja ovih miijatura, Aleks je i "detektivka - lovac na antikvitete". Obilazak buvljaka i potraga za takvim biserima ume da bude prava mala avantura, a u  stvarima koje su drugi odbacili kao neupotrebljive, Aleks vidi nov život.

 

 

Pretura po nabacanim, naizgled, neurednim gomilama, traži dragocenosti od kojih može nešto novo da nastane.

Kaže da svaki odlazak u Srbiju koristi da obiđe buvljake, pa joj je to postala i mala porodična tradicija koju brat i ona poštuju.

- Jednom sam kupila zatvorenu kartonsku kutiiju, (to se zove kutija iznenađenja). Ne znate šta se nalazi unutra. Kada sam je otvorila, pored gomile "smeća " i nekih retro tanjira pronašla sam Svarovski ogrlicu. U novčanom smislu to je sigurno najvrednije što sam našla na nekom buvljaku - otkrila nam je Aleks. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike