Ovo ima samo u Srbiji! 6 najluđih manifestacija kod nas: Od "misterioznih čvaraka" do "odavanja počasti rakiji" (FOTO)

18.02.2023

09:00

0

Autor: J.N.

Na sebi svojstven način naš mentalitet opisao je i Đorđe Balašević "...baba je mesila šta god da se zarumeni u kalendaru, odmah je mirisalo na vanilin šećer kod nas u kući..."

Ovo ima samo u Srbiji! 6 najluđih manifestacija kod nas: Od "misterioznih čvaraka" do "odavanja počasti rakiji"  (FOTO)
sabac vasar jutjub rtv sabac (2) - Copyright Printscreen/YouTube/RTV Šabac/Twitter

Niko kao Srbi ne zna da od svake zgode (i nezgode) napravi događaj, zalije pićem i dobrom hranom

Na sebi svojstven način taj naš mentalitet opisao je i veliki Đorđe Balašević "...baba je mesila šta god da se zarumeni u kalendaru, odmah je mirisalo na vanilin šećer kod nas u kući. Samo pogleda ovako u kalendar i kaže: "Ju, naopako, Kirijak Očelnik!" Hoćemo mesiti nešto?..."

I nije preterao. Iz tog našeg mentaliteta nastale su i najluđe manifestacije koje se godinama unazad organizuju širom Srbije.

Festival piva, rakije, slanine i ostalog srpskog delikatesa, smotra pogrebnika (vrhunac večeri je iznošenje torte u obliku kovčega), takmičenja za najukusniju butkicu, Mud(r)ijade...u Srbiji "nema šta nema".

Dani ljubitelja rakije

Nekako s proleća...početkom maja, u ljubitelji čašice u Pranjanima uživaju u "Rakijadi", na kojoj mogu da degustiraju, eksiraju, takmiče se "nategom iz kapalice"...Cilj je dobra zabava i, naravno, zadržati se na nogama.

24sedam/Ivan Mitić
 

Najizdržljiviji mogu i nagrade da ponesu kući, ako žiri bude darežljiv.

Sarmijada i Kupusijada

Šta je rakija bez sarme i kupusa? Ništa! Otud su i ove srpske poslastice dobile svoje dane. Sarmijadu u Bačkoj Topoli i Kupusijade kojih tokom godine ima nekoliko - u Mrčajevcima, Futogu, neizostavni deo Guče...sve u svemu, domaćinski smo odali počast "svetom srpskom jelu".

Profimedia
 

 

U Mrčajevcima se praznik kupusa održava od 2002. iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca.

Osim uživanja  u ukusnom jelu, posetioci se mogu i takmičiti u pripremi svadbarskog kupusa zemljanog lonca i to u tri kategorije: ekipe i pojedinci, ugostitelji i „Celo selo kuva“.

Profimedia
 

 

Na sarmijadi u Bačkoj Topoli takođe se mogu pokazti kulinarske sposobnosti u takmičenju u pripremi sarmica od kupusa, vinove loze, zelja...

I, sve je zaokruženo bogatim programom odnosno - dobrom pesmom!

Čvarci - najveća srpska misterija

Za čvarke se ne zna kada su i gde nastali, ali ise jedno zna - naši su! Prihvaćeni kao tipično srpski delikates, služe se tokom cele godine, srpska trpeza bez njih može da prođe eventualno tokom posta. 

U oktobru u Valjevu možete posetiti ovu manifestaciju, dobro se počastiti, a možda i čuti neku tajnu velikih majstora, o pripremi čvaraka.

Foto: RINA
 

i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova.

Grobarijada

17. septembar u Nišu je upisan velikim slovima - održava se tradicionalna "Grobarijada", na koju dolaze pogrebnici iz cele Srbije. 

 

 

Vrhunac večeri je iznošenje torte u obliku mrtvačkog kovčega, a onda sledi pesma. 
Pogrebnici kažu, da se bar tog jednog dana zaboravi na stresan posao kojim se bave.

Slaninijada

Čuvena Slaninijada u Kačarevu ove godine održana je 36. put, a na brojnim štandovima mogu se izabrati i pazariti slanine, od barene preko pančete do domaće, prušute, kobasice, kulen...

Tokom četiri dana, koliko manifestacija traje, osim degustacije i kupovine, upriličen je i takmičarski deo. Na sudijama je "težak zadatak" da probaju proizvode i ocene koji je najbolji.

Gleda se, kažu stručnjaci, tekstura, boja, miris, ukus slanine...

Osim slanine, u Kačarevu ima svega - od roštilja, namaza, salaza, najraznovrsnijih začuna do liciderskih srca, ratluka, bombona, rakija, vina...

I, kako smo rekli na početku teksta, u Srbiji IMA SVEGA!

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike