24sedam na vlaškom "Privegu" u Laznici: Verno negujući neobične običaje mrtvima prinose svetlost (FOTO/VIDEO)

18.02.2023

19:15

4

Paljenjem "Privega” tj. ritualne vatre, dušama umrlih se prinosi svetlost a manifestacija je propraćena glasnom muzikom i igranjem kola

24sedam na vlaškom "Privegu" u Laznici:  Verno negujući neobične običaje mrtvima prinose svetlost (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kroz brojne običaje, negujući tradiciju, i čuvajući uspomenu na svoje pokojnike, meštani naselja Laznica kod Žagubice i ove godinu, u subotu pred zadušnice, priredili su "Priveg". Tačnije palili su ritualne vatre u znak sećanja na upokojene.

Po lokalnoj tradiciji paljenjem "Privega” - ritualne vatre, dušama umrlih se prinosi svetlost.

Centralnom dešavanju prethode celodnevne aktivnosti koje počinju od ranog jutra prikupljanjem drva, zatim puštanjem vode za pokojnike umrle bez sveće, a poštuju se i namenjivanje pesme i igre preminulima.

Time meštani pokazuju koliko neguju svoju tradiciju i čuvaju uspomenu na svoje pokojne.

Miroslav Jović iz KUD "Izvor" koji su jedni od organizatora svega, ispričao je za 24sedam koja je svrha i namena ovog veoma neobičnog običaja.

- Grupa mladića od jutra sakuplja drva, pa posle toga prave ovaj seoski "Priveg". Posle toga u defileu kulturno-umetnička društva dolaze do "Privega", formiraju jedno veliko kolo. U tom kolu namenjuje se svim mrtvima u prošloj godini i davnih godina, a koji su umrli bez sveće. Sama vatra simbolizuje svetlost na onome svetu. Zanimljivo je to da su svi meštani su uključeni u ovu manifestaciju - rekao je on. 

"Priveg“se smatra za jedan od najkompleksnijih i najautentičnijih drevnih običaja iz kulta mrtvih u Evropi, i gotovo je bio zaboravljen u vremenu nakon drugog svetskog rata, ali je od devedesetih godina ponovo zaživeo. 

Na sam dan Privega, u jutarnjim časovima, se izlazi na groblje kako bi se mrtvi i pozvali na svetkovinu. To se posebno odnosi na one pokojnike kojima nije istekla godina od upokojena. 

Duž seoskih puteva meštani razvlače crveni konac, kako su za naš portal istakli, da bi pokojnici pronašli put. 

- Ovde se veruje da ljudi koji su umrli bez sveće, ne mogu da pronađu svoj put, i na ovaj način mi živi im pomažemo - rekao nam je jedan od organizatora iz KUD-a "Izvor". 

Porodice preminulih u prethodnoj godini namenjuju igre pokojnicima 

Za naš portal porodica jednog od pokojnih l meštana, koji je bio na privremenom radu u inostranstvu, objasnila je da ovim činom žele da mu još jedan odaju počast, i to u skladu sa tradicijom lokalnih Vlaha.

Nakon toga se po utvrđenom rasporedu skupljaju drva za centralni obred u selu koji počinje u sumrak.

U toku paljenja, tokom dana pripremljenih lomača, sviraju se tužne melodije što treba da da znak da obredni ritual počinje. 

Lokalne Vlajne, u crnoj odeći,  sa vatre Privega pale  sveće i ruku uzdignutih  prema plamenu namenjuju vatru, svetlost i toplotu svojim pokojnicima, za koje izvode obred, i koje prizivaju da dođu na svetkovinu i da se uključe u nju.

Posle ovog pojedinačnog namenjivanja, one staju sa zapadne strane i okrenute istoku, glasno namenjuju vatru svim znanim i neznanim pokojnicima, moleći ih da se pridruže živima da bi se zajedno proveselili. 

Zatim prisutni svih uzrasta se hvataju u kolo, koje predvode rođaci nedavno preminulih koji nose fotografije pokojnika, a najbliža porodica sve prisutne kiti cvećem, novcem i deli im hranu i piće - za dušu pokojnika. 

Nakon višesatnog kola svi meštani su se okupili u prostorijama Doma kulture i do kasno u noć nastavili sa "slavljem".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike