Naša Aleksandra je žena vitez: Pobeđujem i muškarce na turnirima! (FOTO/VIDEO)

03.11.2021

17:00

0

Aleksandra Politopulos bavila se orijentalnim plesom, a onda je odlučila da uzme mačeve u ruke

Naša Aleksandra je žena vitez: Pobeđujem i muškarce na turnirima! (FOTO/VIDEO)
žena vitez aleksandra - Copyright @u_kadru

Aleksandra Politopulos se godinama bavila orijentalnim plesom, a onda je marame zamenila mačevima. Učestvuje na viteškim turnirima u muškoj konkurenciji i - pobeđuje!

Od malena se bavi sportom, kao devojčica je trenirala tekvondo i kik boks, a onda se okrenula trbušnom plesu. Otvorila je i svoj studio i godinama radila kao instruktor orijentalnog plesa. 

Međutim, kada se priključila Udruženju za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi”, shvatila je da bi volela da se oproba i u viteškim borbama. 

Jedini problem je što kod nas ženskog protivnika nije imala, jer se malo devojaka bavi ovim sportom. To, ispostaviće se, i nije neki problem, jer se na međunarodnom takmičenju u Rumuniji borila u muškoj konkurenciji i sasvim neočekivano - pobedila sve i uzela zlatnu medalju!

- Imam zapravo jednu veliku prednost koja mi ne samo dobro dođe protiv muškaraca, nego i protiv svakog protivnika, to je zato što sam ja sitna, što sam takve konstitucije da oni imaju manju površinu za napad, tako da je meni mnogo lakše. To je jako velika prednost, ja se sakrijem iza štita, i onda ih vrebam i čekam. Ako to ne uspe, onda moram i ja da napadam i da se trudim što više da dobijem poen - ispričala je Aleksandra Mariji Atanasković, voditeljki emisije 24sedam sa Marom.

@u_kadru
 

Neverovatan spoj orijentalnog plesa i viteških borbi se pokazao kao pun pogodak. Zahvaljujući sjajnoj koordinaciji pokreta koju je stekla plesom, Aleksandra se savršeno snašla u duelima.

- Zbog cele te koordinacije pokreta mislim da je meni to pomoglo u duelima, jer celo telo radi prilikom borbe i mora se odvojiti pokret ruku na potpuno različite strane i mora se razmišljati i o napadu i o odbrani u istom trenutku - objašnjava ona.

Aleksandrina kompletna oprema za borbe (šlem, oklop, mač, štit) teška je oko 22 kilograma, a ona sama ima 50 kilograma. 

Osim što je fizički zahtevan, ovo je i izuzetno skup sport - za iole solidan oklop treba izdvojiti minimum 2.000 evra, a najbolje je praviti ga po meri, kako bi borcu savršeno pristajao.

Kako izgledaju treninzi, a kako borbe i kako publika reaguje na nju, možete saznati ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”, autorke Marije Atanasković.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike