Slavimo praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji: Veruje se da će devojkama i ženama ovo doneti sreću i ljubav

12.01.2024

06:55

0

Autor: Ekipa 24sedam

Smatra se zaštitnicom nevinih i smernih devojaka

Slavimo praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji: Veruje se da će devojkama i ženama ovo doneti sreću i ljubav
Copyright Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živela krajem 3. veka.

Sveta mučenica Anisija rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana. Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu i rešila da živi isključivo od svog rada. 

Čitavog života je držala strogi post, a dobar deo dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je “opasno spavati kada neprijatelj bdi”. U to vreme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude.

Za Anisiju, koja nikada nije krila svoju veru, tada je nastupilo opasno vreme. Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice.

Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem proboo devojku i Anisija je odmah umrla. 

Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala (neki izvori kažu da je u trenutku smrti imala samo 19 godina) ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka. Sve one, veruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji.

Njihov život biće tako ispunjen srećom i ljubavlju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike