Ona je Bogomajka, isceliteljka iz kelije Svetog Serafima! Sve o pronađenoj ikoni i pokradenom ocu Simeonu (FOTO)

12.06.2024

13:47

0

Ikona "Umiljenje" poznata je po svojoj povezanosti sa Prepodobnim Serafimom Sarovskim (1759-1833), koji je ceo život proveo pod pokroviteljstvom Bogomajke

Ona je Bogomajka, isceliteljka iz kelije Svetog Serafima! Sve o pronađenoj ikoni i pokradenom ocu Simeonu (FOTO)
Copyright Printscreen

U toku protekle noći u Leskovcu je uhapšen V. S. (1969), osumnjičen za krađu ikone "Umiljenje" od oca Simeona sa Svete Gore. Vrednost ikone, stare više od dva veka, procenjena je na 82 miliona dinara.

Hapšenje i krađu potvrdio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Prema njegovim rečima, osumnjičeni je iskoristio teško zdravstveno stanje oca Simeona, koji se nalazi na lečenju u niškoj bolnici, i ukrao dragocenu ikonu.

Tokom pretresa stana osumnjičenog, policija je pronašla ikonu, a V. S. je sproveden u tužilaštvo.

Isceljenje od smrtonosnih bolesti

Ikona "Umiljenje" poznata je po svojoj povezanosti sa Prepodobnim Serafimom Sarovskim (1759-1833), koji je ceo život proveo pod pokroviteljstvom Bogomajke. Prema biografiji, sastavljenoj na osnovu sećanja bliskih starcu Serafimu, Bogomajka mu se nekoliko puta javljala u viđenjima i isceljivala ga od smrtonosnih bolesti. Ikona "Umiljenje" zauzimala je posebno mesto u njegovoj keliji.

Starac Serafim se upokojio 2. januara 1833. godine, klečeći u molitvi pred ikonom "Umiljenje". Posle njegove smrti, ikonu je preneo iguman Nifont u Divjejevski ženski manastir, gde je postala posebno poštovana.

Serafim Sarovski: jedan od najvećih pravoslavnih čudotvoraca

Serafim Sarovski (Kursk, 19. jul 1759 - Sarov, 14. januar 1833) bio je jedan od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika, prozorljivaca i čudotvoraca. Rođen kao Prohor Mošnin, rano je pokazao sklonost ka duhovnom životu, a nakon teške bolesti u detinjstvu, čudesno je isceljen zahvaljujući Korenskoj ikoni Majke Božije. Sa 17 godina je stupio u Saroški manastir gde je živeo strogim monaškim životom.

Postrižen u monaštvo pod imenom Serafim, što znači "plameni", ubrzo je postao jerođakon. Poznat po svojoj prozorljivosti i čudesima, među kojima je isceljivanje bolesnih uljem iz kandila pred ikonom Majke Božije "Umiljenje", Serafim Sarovski je svojim podvizima i duhovnom mudrošću privukao mnoge verne.

Wikipedia
 

 

Njegov život bio je ispunjen strogim postom, neprekidnom molitvom i ljubavlju prema prirodi. Često je viđan kako hrani divlje životinje, uključujući velikog medveda. Učitelj i duhovnik mnogih, Serafim je svojim savetima i isceliteljskim moćima pomagao svima koji su tražili pomoć.

Upokojio se u molitvi 2. januara 1833. godine, klečeći pred ikonom Majke Božije. Kanonizovan je 1903. godine, a njegovo ime i danas se sa poštovanjem izgovara među pravoslavnim vernicima. Njegova rečenica "Hristos voskrese, radosti moja!" ostala je simbol njegove duboke vere i radosti u Hristu.

Car Nikolaj II Romanov je 1903. godine, povodom kanonizacije Serafima Sarovskog, ikoni podario dragocenu rizu. Tokom sovjetskog perioda, ikona je skrivana kako bi se zaštitila. Godine 1991, ikona je predata Patrijarhu Alekseju II i od tada se nalazi u Patrijaraškoj rezidenciji.

Čuda i poštovanje

Ikona "Umiljenje" poznata je po mnogim čudima. Prepodobni Serafim je pomazivao bolesnike uljem iz kandila koje je gorelo pred ikonom, a mnogi su dobijali isceljenje. Ikonografija ove ikone prikazuje Bogomateru sa prekrštenim rukama na grudima, priklonjenom glavom i spuštenim pogledom, što odražava duboku molitvu i sozercanje.

Iz Pariza na Hilandar

A otac Simeon, kome je Leskovčanin ukrao ikonu, vrlo je poštovan među monasima na Svetoj Gori. On je 1971. godine, kao Milan, došao u manastir Hilandar iz Pariza.

Printscreen Instagram/nikolarokvic
Otac Simeon primio je u Leskovcu Nikolu Rokvića tokom njegovog hodočašća

 

Bio je primljen za iskušenika i za godinu dana zamonašen sa imenom Simon. Starac mu je bio otac Nikanor, ali je nakon nekoliko godina otišao iz Hilandara na Karulje. Prvo je bio u keliji starca Nikodima, a posle je nasledio keliju starca Serafima Rusa. Danas ga svi znaju kao oca Simeona Karuljskog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike