Danas je Sveti Stefan: Ovaj mučenik je stradao za hrišćansku veru, na današnji dan obavezno iznesite božićnu slamu iz kuće!

09.01.2023

05:55

0

Autor: 24sedam

Za Stefandan se šaljivo kaže da je slave "škrtice" jer siti gosti posle Božićnog slavlja teško da mogu mnogo da pojedu i popiju

Danas je Sveti Stefan: Ovaj mučenik je stradao za hrišćansku veru, na današnji dan obavezno iznesite božićnu slamu iz kuće!
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Stefandan ili Stevanjdan je prva krsna slava nakon Božića i slave je brojne porodice u Srbiji. Uvek se slavi 9. januara. Obeležen je kao crveno slovo u kalendaru.

Mnoštvo običaja i verovanja o Stevanjdanu

Najvažniji posao na dan praznika je iznošenje božićne slame iz kuće. Slama se ne baca već stavlja, radi roda i napredovanja, u raklje voćnog drveća, pčelinjak ili pak privredne zgrade.

Veruje se da božićna slama ima plodotvornu moć i da štiti od grada.

U šumadijskim selima na Stevanjdan domaćin sa sekirom odlazi u voćnjak da, kako se kaže, poseče nerodna stabla. Uzmahne sekirom, a neko ko je s njim ga odvrati od seče, govoreći mu da ne seče, jer će ove godine da rodi, pa stavi rukovet božićne slame u raklje stabla.

Verovanja koja se vezuju za božićnu slamu

I tako, od voćke do voćke, dok ne zakite slamom, radi pospešivanja rodnosti, sva stabla koja su prethodne godine omanula u rodu.

U Vojvodini se božićna slama čisti odmah posle ponoći na Stevanjdan. Slamu prema narodnom običaju skupljaju žene koje treba da budu tihe i da ćute da se ne čuje kako odlazi Božić. Metla kojom je slama počišćena ne koristi se tokom godine već se čuva zbog zdravlja.

Profimedia
 

Slavski kolač za Stevanjdan mesi se dan pre slave i ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom...

Iznosi se na sto obogaćen sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi.

Za Stefandan se šaljivo kaže da je slave škrtice jer siti gosti posle Božićnog slavlja teško da mogu mnogo da pojedu i popiju.

Kult Svetog Stefana Prvomučenika je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je više od 40 hramova sa njegovim imenom. Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a 15. avgusta se slavi Prenos moštiju Svetog Stefana ili letnji Sveti Stefan, ponegde poznat i kao Stevan Vetroviti.

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i zaštitnik svih vladara iz ove porodice. Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata i na bazi kovanica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike