Mame, danas spremite poklone i pustite da vam deca vežu noge

24.12.2023

07:10

0

Autor: 24sedam

Materice uvek padaju nedelju dana posle Detinjaca i nedelju dana pre praznika Oci, koji je praznik svih muškaraca koji su postali očevi

Mame, danas spremite poklone i pustite da vam deca vežu noge
ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Materice, najveći praznik majki i žena, koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić.

Prema običaju, deca porane ujutru sa pripremljenim kanapom, maramom ili uzicom i iznenada vezuju majci noge, kao što su majke njih vezivale na praznik Detinjci, koji je obeležen pre nedelju dana. 

Deca joj čestitaju praznik, a majka im deli poklone koje je unapred pripremila i odvezuje, dreši, oslobađa. 

Materice uvek padaju nedelju dana posle Detinjaca i nedelju dana pre praznika Oci, koji je praznik svih muškaraca koji su postali očevi.

Običaj "vezivanja" i "odvezivanja" potvrđuje neraskidivu veza svih članova porodice i simboliše čvrste porodične veze, slogu i mir.

Simbolika ovog uzajamnog “vezivanja” i “drešenja” dece i roditelja je jasna - priprema za doček najradosnijeg hriščanskog praznika Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehova, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga. 

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas, 25. decembra, proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Božić danas proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja to ove godine čini prvi put.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike