Danas su Detinjci: Običaj je da se deca vezuju, a jedan je od tri praznika namenjenih najmlađima

18.12.2022

07:06

0

Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu

Danas su Detinjci: Običaj je da se deca vezuju, a jedan je od tri praznika namenjenih najmlađima
Copyright Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Detinjci. Na taj dan, po vekovnoj tradiciji, odrasli po dolasku iz crkve simbolično vežu svoju ili tuđu decu, obično koncem. Ovaj običaj se upražnjava za Detinjce, Materice i Oce, a simbolizuje jačanje porodičnih veza, mir, međusobno poštovanje i pomaganje.

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone, ukazujući na taj način poštovanje i pažnju prema starijima, posebno prema roditeljima.

Kod pravoslavnih vernika Detinjci su praznik koji se uvek slavi tri nedelje pre Božića. Nedelju dana posle ovog praznika padaju Materice, a poslednju nedelju pred Božić slave se Oci.

 Običaji nalažu da odrasli rano ujutro, ili po dolasku s bogosluženja, vezuju svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koriste kaiš, gajtan, kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

U ove dane sprema se svečaniji ručak nego obično, ali obavezno postan jer je vreme Božićnog posta. Oko trpeze se okuplja cela porodica i oni provode ceo dan zajedno sve ove praznike.

Šta simbolizuje vezivanje

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku.

Simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, zatim upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Takođe, običaji za ove praznike simbolično predstavljaju pripremu za doček najradosnijeg praznika koji je pomirio čoveka sa Bogom, odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Da bi ih roditelji ili odrasli odvezali, deca moraju da „plate otkup“. Najmlađi treba unapred da pripreme sitne poklone, poput voća i slatkiša, kako bi sebe „otkupili“ na praznični dan.

Inače, danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju dan posvećen Savi Osvećenom odnosno Savi Prepodobnom. Ovaj praznik se slavi kao krsna slava. U crkvenom kalendaru obeležen je crnim masnim slovima. Od starina današnjem danu se najviše raduju deca, jer po predanju Sveti Nikola večeras na belom konju obilazi svu decu i po zaslugama deli im poklone.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike