Nove optužbe na račun direktora Šeste gimnazije: Goran tvrdi - i mene je dva puta nezakonito otpustio, dobio sam otkaz za Novu godinu

16.12.2022

19:11

0

Autor: 24sedam

Novi slučaj sa sličnim epilogom

Nove optužbe na račun direktora Šeste gimnazije: Goran tvrdi - i mene je dva puta nezakonito otpustio, dobio sam otkaz za Novu godinu
Copyright Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji, Jovan Knežević, poznat i pod nadimkom Joca ubica,  suspendovan je sa posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izvršio povredu zabrane, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Postupak je pokrenut kada je 27 roditelja iz odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv profesora, za koga tvrde, da je navodno verbalno zlostavljao učenika, davao im preteške zadatke, kao i da ih je nazivao glupim, pretio im, ograničavao kretanje za vreme odmora...

Direktor škole kaže da su se roditelji njemu obratili sa peticijom 28. novembra, a tim za zaštitu učenika od diskriminacije je samo dva dana kasnije zaključio da ako je nastavnik stvarno izgovarao diskriminišuće rečenice, radi se o postojanju psihičkog nasilja nad decom, a danas je u Ministarstvu prosvete održan i sastanak povodom celokupne situacije.

Bilo pritužbi i ranije

Profesor Knežević rekao je da se ovo ne dešava prvi put, ali da zapravo nikada nije bio kažnjen.

- Bilo je pritužbi i ranije, ljudima je tako najlakše da reše svoj problem. Ovo je moja treća suspenzija, prva je bila 2002. godine, bio sam suspendovan četiri meseca, ali posle disciplinskog postupka, niko nije umeo da objasni šta sam ja to pogrešno radio. Drugi put sam suspendovan 2008. godine ili 2009. i tada su me držali šest meseci na ledu, tada sam kažnjen tri puta sa 20 procenata, zbog čega sam se 12 godina sudio sa školom i dobio sudski spor - izjavljivao je prethodnih dana profesor Jovan Knežević.

Škola nije postupila po zakonu?

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da škola u njegovom slučaju nije postupila prema zakonu.

On navodi sa je profesoru Kneževiću ostalo malo do penzije,ali da i kada zanemarimo tu činjenici, način postupanja škole prema njemu nije u skladu sa zakonom.

-Sa time se lažu i advokati. Direktor ga je suspendovao na osnovu pisma roditelja, peticije, koja je zasnovana uglavnom na ocenama. Imao sam uvid u nju, i mnogo je propusta. Roditelji su izneli paušalne tvrdnje - da im je pretio teškim pismenim zadacima, da im je govorio da ne zaklapaju... Te paušalne tvrdnje bude sumnju. Činjenica je da nema nijedne konkretne izjave učenika, kada se nešto desilo i na koji način - rekao je Markov.

Zbog ovoga je danas održan sastanak u Ministarstvu prosvete i kolege su stale na stranu profesora Šeste beogradske gimnazije.

Markov kao propust navodi niz mera koje su mogle da se preduzmu pre same suspenzije.

- Što se tiče ocena i načina ocenjivanja to je moglo da se reši u skladu sa zakonom, one su mogle da se ponište i da se formira komisija za ocenjivanje. Profesor već dva puta suspendovan, 2002. na četiri meseca i 2008/2009 na šest meseci, o čemu je i sam govorio. On se drugi put i sudio sa školom i dobio na sudu - kaže on. Takođe je naveo za 24sedam da je sindikat škole protiv direktora već pokretao postupke, a kako je profesor Knežević u sindikatu, smatra da je u pitanju ipak lična stvar.

Na pitanje da li misli da su roditelji vršili pritisak da se suspenduje profesor, Markov je rekao da ne veruje.

Smatra da su ocene glavni problem roditelja u ovom konkretnom slučaju.

Printscreen/Google Maps
 

Novi slučaj sa sličnim epilogom

Našoj redakciji javio se Goran Nedeljković koji se našao u sličnoj situaciji kao Knežević, u periodu kada je sadašnji direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić bio direktor OŠ "Dositej Obradović" u Smederevu.

- Radio sam u OŠ "Dositej Obradović" u Smederevu kada je taj gospodin bio direktor. Sad sam trenutno posle dve sudske presude u moju korist vraćen na rad, ali ne tamo, već sam sad u drugoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" U Smederevu. Dok sam ja vodio sudski proces, tamo je došlo do odluke o smanjenju obima posla, pa je obim posla spao na jednog radnika. Postao sam tehnološki višak - započinje Nedeljković, koji nam je dostavio i dokumentaciju iz suda. 

On je dobio dva puta otkaz na mesto domara u pomenutoj školi dok je direktor bio Milić, koji je sada direktor Šeste beogradske gimnazije.

Goran je prvi put suspendovan u septembru 2005. godine, a otkaz je dobio 31. 12. za Novu godinu!

Nakon toga se sudio 2 godine i 3 meseca, nakon čega se vratio na posao, pa dobio opet otkaz kao tehnološki višak.

- Dao mi je otkaz 2005. godine u decembru, dobio sam presudu na sudu, vratio se na rad 2008. godine, a istog dana mu je dato rešenje da idem na godišnji odmor, dok sam bio na godišnjem odmoru, on je formirao komisiju za bodovanje viška zaposlenih i označio da sam ja tehnološki višak, pa sam dobio otkaz ponovo.

- Onda sam se sudio skoro 10 godina, a ovde u Smederevu je moja žalba odbačena kao neosnovana, pa je Apelacioni sud potvrdio prvi put presudu Osnovnog suda u Smederevu, a onda je Kasacioni poništio presudu i jednog i drugog i vratio sve na novo suđenje.
Na novom suđenju, Osnovni sud ponovo sudi u njihovu korist, a onda i Apelacioni doneo konačnu presudu da sam ja u pravu, jer nisam vraćen na rad, već sam označen kao tehnološki višak i ponovo otpušten.

Kaže da je pored njega još dvoje ljudi, jedan kolega domar i jedan nastavnik fizičkog obrazovanja, dobilo otkaz.

Razlog otpuštanja prvi put: Označili ga kao neradnika!

- Prvi otkaz je bio jer sam označen kao neradnik. Pokrenuli su disciplinski postupak zbog teže povrede radne discipline, nesavesno i neažurno bavljenje poslom. Kolega i ja označeni smo kao neradnici, bez dokaza, bez ičega. Rekli su da nisam okrečio neku prostoriju, ja sam na sudu rekao da u opisu radnog mesta to ne stoji nigde, priložio sam, i to je to. Sve je bila druga pozadina. On je došao iz Kuršumlije, i ne voli ljude koji su odavde i koji vole ovu školu, to mu ne odgovara.

"Disciplinski postupak pokrenuo je on, vodio on i doneo odluku on" - Viša instanca je školski odbor, ali i oni su, kako kaže naš sagovornik, "njegovi sateliti".

Nedeljković ističe da se žalio i školskom odboru, ali je njegova žalba označena kao neosnovana.

- Vidim da i dalje opstaje taj gospodin i da provlači sada ovog profesora kroz blato. Tog profesora matematike svi hvale i brane, udruženje matematičara, kolege, Forum. Imam dve presude u svoju korist, one pokazuju kako čovek zloupotrebljava svoju funkcciju i svoj položaj. Deli nezakonite otkaze i nije nikad odgovarao za to što radi - kaže naš sagovornik i dodaje:

Sa funkcije direktora u školi u Smederevu smenilo ga je Ministarstvo prosvete, zato što su poslate prijave. Nastavnik fizičkog dobio je otkaz jer je navodno udario dete na času, i bez ikakve provere čovek je dobio suspenziju samo zbog žalbe roditelja. Vratio se kasnije, ali nije mogao da izdrži, maltretirao ga je direktor i nije mu dao pun fond časova, potpisivao je neke anekse ugovora...

-Ne mogu da verujem da mu niko ništa ne može! On ne može da podnese da nije u pravu, on je jako sujetan čovek - zaključuje Nedeljković.

Redakcija 24sedam uputila je pitanja u vezi sa ovim navodima direktoru Šeste beogradske gimnazije Radisavu Miliću, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike