Profesor beogradske gimnazije suspendovan: Roditelji potpisali peticiju zbog psihičkog nasilja nad decom?

14.12.2022

21:57

1

Autor: 24sedam

Postupak je pokrenut kada je 27 roditelja iz odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv profesora, za koga tvrde, da je navodno nazivao učenike glupim, pretio im, ograničavao kretanje za vreme odmora...

Profesor beogradske gimnazije suspendovan: Roditelji potpisali peticiju zbog psihičkog nasilja nad decom?
Copyright Profimedia

Jovan Knežević, profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji suspendovan je sa posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izvršio povredu zabrane, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Postupak je pokrenut kada je 27 roditelja iz odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv profesora, za koga tvrde, da je navodno nazivao učenike glupim, pretio im, ograničavao kretanje za vreme odmora...

Direktor Šeste beogradske gimnazijerekao je da se njemu 28. novembra, ove godine, peticijom obratilo dvadeset i sedmoro roditelja pomenutog odeljenja za zahtevom da im više ne predaje nastavnik Jovan Кnežević, navodeći, kako kaže "čitav niz problema kod ocenjivanja".

Pixabay/coyot
 

Ono što je izazvalo reakciju direktora škole i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i suspenziju nastavnika Jovana Кneževića je činjenica da su roditelji naveli u peticiji i zahtev da se spreči dalje „psihičko maltretiranje“ njihove dece.

Profesor Jovan Knežević rekao je za "Blic" da je iznenađen ovim što se dogodilo i da nijednog momenta nije nikoga vređao ili pretio, te da on od svojih učenika jedino zahteva znanje i pažnju na času. Takođe, kako kaže, on kod dece pomenutog odeljenja nije primetio ni nelagodnost, ni strah, i da je on samo pokušavao da im skrene pažnju na učenje, i ništa van toga.

- U avgustu treba da idem u penziju, niti sam ja bilo kome pretio, ja sam samo pokušavao da toj deci objasnim gde su i šta su, da moraju da uče zbog sebe a ne zbog mene. Da ne treba da čekaju da im ocena padne u krilo, da su dovoljno sposobni da se izbore sami, da je pred njima jedan izazov, da probaju da urade nešto i da sam ja tu da im pomognem, a nikako da ih jurim, kažnjavam ili bilo šta. Možda sam zahtevan u smislu da očekujem da deca budu u učionici kada dolazim, trudim se da na vreme dolazim na čas, trudim se da postoji red na času, da oni pišu, da prate nastavu i ne volim da pričaju međusobno dok im ja objašnjavam zadatak- rekao je profesor.

Bilo pritužbi i ranije

Profesor Knežević rekao je da se ovo ne dešava prvi put, ali da zapravo nikada nije bio kažnjen.

- Bilo je pritužbi i ranije, ljudima je tako najlakše da reše svoj problem. Ovo je moja treća suspenzija, prva je bila 2002. godine, bio sam suspendovan četiri meseca, ali posle disciplinskog postupka, niko nije umeo da objasni šta sam ja to pogrešno radio. Drugi put sam suspendovan 2008. godine ili 2009. i tada su me držali šest meseci na ledu, tada sam kažnjen tri puta sa 20 procenata, zbog čega sam se 12 godina sudio sa školom i dobio sudski spor - kaže profesor Jovan Knežević.

Prigovori zbog ocena

Stručno veće matematičara pogledalo je zadatke, dodaje on, ponovljenog pismenog zadatka i utvrdilo, kao i više puta pre toga, da sadrži zadatke koji za 45 minuta nisu mogli da se urade, kao i da su teži, nego zadaci na prvoj pisanoj vežbi na kojoj je više od 50% učenika dobilo jedinice i da je nastavnik Jovan Кnežević u članovima 3, 4 i 5 prekršio Pravilnik o ocenjivanju.

- Nastavnik je prošle školske godine više puta odlazio na seminare za ocenjivanje i komunikaciju zbog velikog broja usvojenih prigovora na ocene i problema u komunikaciji sa učenicima, a dugogodišnji prigovori na njegov rad materijalizovani u većem broju usvojeni prigovora i žalbi, kao i potrebi postupanja i stručno pedagoškog nadzora Školske uprave Beograd. Savetnici ministarstva prosvete dali su nekoliko negativnih ocena i mišljenja o nastavnom radu Jovana Кneževića i naložili mere - navodi direktor Milić.

Na inicijativu direktora i razrednog starešine odmah je zakazan i vanredni roditeljski sastanak kojem su prisustvovali roditelji (potpisnici peticije), pedagog škole i nastavnik Jovan Кnežević.

Printscreen/Google Maps
 

Roditelji ponovili pred nastavnikom navode iz peticije

Kako dalje tvrdi direktor, roditelji su pred nastavnikom ponovili sve navode iz peticije, "insistirajući da njihova deca više ne smeju trpeti psihičko nasilje, niti imati imenovanog više za nastavnika".

- Zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz člana 111. stav 1, 3 i 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, direktor je u skladu sa zakonskom obavezom da na ovo odmah reaguje doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka i rešenje o udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka u kojem će se utvrditi istinitost iznetih optužbi i doneti odluka u skladu sa tim. Direktor ima zakonsku obavezu bezuslovnog i hitnog postupanja prilikom postojanja sumnje u moguće zlostavljanje, bez obzira o kome se radi, ali i profesionalnu i moralnu obavezu da podrži strategiju društva i Ministarstva prosvete u borbi protiv svih oblika nasilja, što je direktor Šeste beogradske gimnazije i učinio - rekao je za "Blic" Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije.

Kolege: Profesor ima biografiju vrednu poštovanja

Putem društvenih mreža, kolege profesora Kneževića smatraju da je on neko ko od svojih učenika traži znanje i da im želi samo dobro. Takođe dodaju da je važno uvek saslušati i drugu stranu.

- Njemu je ostalo par meseci do penzije, on je profesor koji je višestruko nagrađivan i koji iza sebe ima bigrafiju za svako poštovanje. Ne ulazeći u razloge, da bi bilo ko bio suspendovan potrebno je mnogo detalja, datuma, kako bi se sve utvrdilo. Ne možemo paušačno davati ocene, ovako je čoveku ugrožena egzistencija jer samom suspenzijom, on prestaje da radi i dobija trećinu plate - rekao je za Blic Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike