Ministarstvo prosvete održalo sastanak o suspendovanom profesoru beogradske gimnazije: Kolege pružaju punu podršku

16.12.2022

10:06

0

Autor: 24sedam

Profesor je suspendovan nakon peticije roditelja

Ministarstvo prosvete održalo sastanak o suspendovanom profesoru beogradske gimnazije: Kolege pružaju punu podršku
Ilustracija - Copyright Pixabay

Profesor matematike Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević suspendovan je s posla nakon što je 27 roditelja potpisalo peticiju protiv njega zbog, kako navode, verbalnog zlostavljanja učenika i davanja preteških zadataka.

Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Kako je potvrdio predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov, upravo je završen sastanak u Ministarstvu prosvete na tu temu.

- Direktor Radisav Milić je rešen da postupak ide do kraja. On je jedini koji bi mogao da obustavi proces suspenzije za koji smatramo da je neosnovano pokrenut. Na kraju je stav bio da se proces nastavi i da se vidi šta i kako. Naš stav je da paušalne optužbe koje su iznete nisu dovoljan razlog da profesor bude suspendovan jer kada napišete da se nešto desilo u nekom ranijem periodu bez datuma onda je to neodrživo i tako bi svako mogao da napiše neko pismo i ne bismo imali pola nastavničkog veća - objasio je Markov za Telegraf.

Škola nije postupila po Zakonu?

U toku jučerašnjeg dana kontaktirali smo Markova koji je rekao da škola u njegovom slučaju nije postupila prema zakonu.

- Da zanemarimo činjenicu da je profesoru Kneževiću ostalo malo do penzije, način postupanja škole prema njemu nije u skladu sa zakonom, u čemu su saglasni i naši advokati. Direktor ga je suspendovao na osnovu pisma roditelja, peticije, koja je zasnovana uglavnom na ocenama. Imao sam uvid u nju, i mnogo je propusta. Roditelji su izneli paušalne tvrdnje - da im je pretio teškim pismenim zadacima, da im je govorio da ne zaklapaju... Te paušalne tvrdnje bude sumnju. Činjenica je da nema nijedne konkretne izjave učenika, kada se nešto desilo i na koji način - rekao je on i dodao da je zbog ovog slučaja sutra sazvan sastanak u Ministarstvu prosvete.

Markov kao propust navodi niz mera koje su mogle da se preduzmu pre same suspenzije.

- Što se tiče ocena i načina ocenjivanja to je moglo da se reši u skladu sa zakonom, one su mogle da se ponište i da se formira komisija za ocenjivanje. Profesor već dva puta suspendovan, 2002. na četiri meseca i 2008/2009 na šest meseci, o čemu je i sam govorio. On se drugi put i sudio sa školom i dobio na sudu - kaže on i dodaje da je sindikat škole protiv direktora već pokretao postupke, a kako je profesor Knežević u sindikatu, smatra da je u pitanju ipak lična stvar.

Na pitanje da li misli da su roditelji vršili pritisak da se suspenduje profesor, Markov je rekao da ne veruje.

- Jer ako je ovo prva prijava, zašto je baš sada pred kraj polugodišta, pokrenuta? A ako nije, zašto nije pokrenuta ranije? - upitao je on.

Smatra da su ocene glavni problem roditelja u ovom konkretnom slučaju.

Kolege: Profesor ima biografiju vrednu poštovanja

Putem društvenih mreža, kolege profesora Kneževića smatraju da je on neko ko od svojih učenika traži znanje i da im želi samo dobro. Takođe dodaju da je važno uvek saslušati i drugu stranu.

- Njemu je ostalo par meseci do penzije, on je profesor koji je višestruko nagrađivan i koji iza sebe ima bigrafiju za svako poštovanje. Ne ulazeći u razloge, da bi bilo ko bio suspendovan potrebno je mnogo detalja, datuma, kako bi se sve utvrdilo. Ne možemo paušačno davati ocene, ovako je čoveku ugrožena egzistencija jer samom suspenzijom, on prestaje da radi i dobija trećinu plate - rekao je za Blic Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike