Novosadske škole zabranile osnovcima da izlaze tokom odmora, istražujemo čeka li to čitavu Srbiju: Da li ste i vi za ove mere? (ANKETA)

14.12.2022

07:45

1

Autor: R.M.

U osnovnim školama Novog Sada uveli zabranu izlaska učenika tokom velikog odmora

Novosadske škole zabranile osnovcima da izlaze tokom odmora, istražujemo čeka li to čitavu Srbiju: Da li ste i vi za ove mere? (ANKETA)
Ilustracija - Copyright Profimedia

U većini osnovnih škola u Novom Sadu uvedena je zabrana izlaska učenika van škole tokom velikog odmora. Kao razlog, navodi se bezbednost učenika.

Iako je to olakšalo nastavnicima i roditeljima, javili su se i određeni problemi, jer je đacima onemogućeno da odu po užinu.

Od 35 osnovnih škola, u 13 postoje kuhinje gde se deci spremaju obroci, a u 12 škola postoje kantine gde se mogu kupiti hrana i piće.

 

Ipak, Grad Novi Sad je izašao u susret školama, pa tako one mogu izdati školski prostor za otvaranje kantina, ukoliko ih već nemaju. 

Očigledno je da je ovakav pristup moguć u velikom gradu, poput Novog Sada, ali je pitanje da li je moguće u čitavoj Srbiji.

Bez negativnih strana

 

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da za donošenje ove odluke postoji više pozitivnih strana.

- Pozitivne strane su to što su deca u samoj školi. Čim izađu iz školskog dvorišta, ona više nisu u školi. A svesni smo činjenice da su nam deca nebezbedna, što u saobraćaju, što na ulici. Tako da mislim da je to jako dobra inicijativa - kaže ona.

24sedam/Profimedia
Veliki odmor

Dodaje da škole moraju da obezbede uslove da deca za vreme velikog odmora na lep i primeren način provedu vreme u okviru školskog dvorišta ili drugih prostorija za druženje. 

- Zalažem se za inicijativu da deca sve vreme budu u školi i da ne moraju da izlaze napolje. Radila sam u srednjoj školi i znam da za vreme velikog odmora učenici odu da kupe neku hranu poput ćevapa. I onda moram da računam na to da će mi kasniti na čas, jer bude red i ne mogu sve da ih opsluže u kratkom vremenu. Tako da se remeti i rad škole kada odu da kupuju hranu - objasnila je Ilićeva. 

- Ne znam koliko bi se srednjoškolci pridržavali toga, ali osnovci bi trebalo da imaju takvo ograničenje - smatra ona.

Deci dati širu ponudu hrane

Na pitanje da li u svim školama postoje uslovi za ovakvo ograničenje izlaska, u smislu postojanja kuhinja ili mesta za prodaju hrane, ona kaže da škola mora da obezbedi deci da mogu da užinaju.

- Bilo je nekada inicijativa za zdravu hranu i da se u školama ne prodaje pecivo već voće i slično. Ali svaki direktor zna šta je deci primamljivo za jelo. Morate im dati malo širu ponudu i verujem da ne bi ni imali potrebu da izlaze iz škole - kaže ona.

Dodaje da se već svašta dešavalo, a i generalno može za vreme velikog odmora svašta da se desi.

- Škole koje imaju dvorište, u tom krugu bi mogle da organizuju sva dešavanja za đake. Volela bih da to može na neki način da im se priušti. Recimo, da imaju ozvučenje u školi. To nam je uvek bio san. Nekada je po školama postojao učenički radio, pa su onda đaci osmišljavaju neki program. To sve može da se dešava za vreme velikog odmora. Zašto bi napuštali školu?! - objasnila je Ilićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike