Profesor Bojović je najomiljeniji u Srbiji: "Još se samo sa Đokovićem takmičim, on je na tronu osam godina, a ja devet"

14.04.2022

06:35

0

"Mnogo volim svoju profesiju, iz prosvetarske sam porodice, a imam i četvoro dece i voleo bih da se i ona bave ovim poslom"

Profesor Bojović je najomiljeniji u Srbiji: "Još se samo sa Đokovićem takmičim, on je na tronu osam godina, a ja devet"
Petar Bojović - Copyright Foto: 24sedam/D.A.

Studenti sa fakulteta i visokih škola u Srbiji napravili su sajt koji koriste kako bi ocenili rad svojih profesora pod nazivom "oceniprofesora.com". Na sajtu se vide razni komentari, pozitivni i negativni, ali titulu omiljenog profesora među studentima odneo je prof. dr Petar Bojović.

Profesor Bojović predaje nekoliko predmeta iz oblasti ekonomije, finansija i revizije u tri državne visoke škole, a najviše je angažovan u Visokoj školi strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije u Beogradu.

Sem ove škole, on predaje u Visokoj železničkoj školi strukovnih studija u Beogradu i na Tehnikum Taurunumu - Visokoj inženjerskoj školi strukovnih studija.

Studenti ga obožavaju, a samo neki od komentara na sajtu su: "Više ovakvih ljudi u prosveti!", "Odličan profesor, odličan uzor za studente", "Jedini profesor koji predavanja i gradivo čini zanimljivim", "Profesor koji na zanimljiv način prikazuje ekonomiju studentima kroz primere iz prakse",  "Odličan profesor, uvek na strani studenata"...

Omiljeni profesor je u prosveti skoro 30 godina, a za 24sedam objašnjava zbog čega ga studenti toliko vole. Kaže da se mnogo toga menjalo tokom godina, ali je veoma ponosan na ustanove, kolege i studente sa kojima radi.

- Nekada su železnička i škola za informacione i komunikacione tehnologije imale svoje centre, jedan se zvao PTT centar, jer je to prvo bila škola za PTT, a jedan železnički centar. Pod tim centrima se podrazumevalo da su u okviru njega bile srednje škole, više škole, domovi za učenike, menze i ambulante. Bio je veliki broj upisanih đaka i studenta, kao malo naselje. Međutim, sada je to malo drugačije, gde postoji dom, tamo dolaze studenti iz svih škola, iz cele Srbije - kaže profesor Bojović.

Dodaje da u strukovne škole u kojima predaje mogu da se upišu i oni koji su završili trogodišnje srednje škole, zanatlije. Oni polažu prijemni i onda uče po redovnim programima. Međutim, naglašava da to zna ponekad da bude problem, jer mnogo njih je finansijki nestabilno i onda upišu školu, ali i nađu posao od kog žive, i školovanje jednostavno napuste.  

- Studentima je, ipak, drago da ovde mogu da dođu i oni sa trogodišnjom srednjom školom, pa to onda lepo i ocene - kaže on.

Profesor ističe da je mnoga toga prošao u prosveti, i da je to jedan od razloga zbog kojih mu se učenici često poveravaju. Tako zna kad neko od studenata ima porodične, finansijske, zdravstvene, pa i ljubavne probleme.

- Bio sam direktor državne srednje škole, Pravno-birotehničke škole u Zemunu, načelnik Ministarstva prosvete, prodekan fakulteta, i jedini u kolektivima gde sam se kretao imam dva državna ispita. Radio sam sa mnogim kolegama i sa mnogo dece. Verujem da zbog iskustva studenti dolaze kod mene po savete, da ih usmerim ili im pomognem koliko je u mojoj moći. Ne bih dozvolio da neko ko je već upisao školu odustane zbog bodova sa predavanja na koja ne stiže zbog posla. Sve se to da rešiti - objašnjava profesor Bojović.

Kako nam je objasnio, studenti često na njegova predavanja dovode studente sa drugih visokih škola i fakulteta.

- Ja ih posle pitam: "Šta je vama bilo sad zanimljivo?", a oni mi kažu: "Pa, stil nam je zanimljiv."

Profesor kaže da mu je to što je 15 godina bio sudski veštak mnogo pomoglo da daje primere iz prakse i dočara studentima tako da svi mogu da razumeju, pa i da im bude zanimljivo.

- Tih slučajeva nema u knjigama, a posebno je studentima zanimljivo jer sam ja u 70 odsto slučajeva radio krivicu, što podrazumeva prevare i zatvorske kazne. Kada im na taj način objašnjavate, oni se pretvore u uvo. Takođe, sistem prezentacija mora da bude napravljen tako da oni žele to da isprate - kaže profesor Bojović.

Ističe i da su studenti tokom dve godine, za vreme pandemije, izgubili radne navike i totalno se odvojili od obrazovanja, a nema više ni te socijalizacije među njima kao ranije.

- Ima tu jedan kafić gde se oni okupljaju, pa ja kad prođem zavirim, a oni me i ne vide, jer sedi njih pet i svi drže telefone. Pa se onda trgnu da pokažu jedno drugom šta su videli na Instagramu. Pozovu me na kafu, ako primete da sam prošao. Tako je i na predavanju, oni sede i gledaju u telefon, ali ja ih ne opominjem, jer više volim da su mi tu nego da sede negde u kafiću - kaže profesor, i dodaje da se, nažalost, u poslednje vreme primećuje da ih sve više interesuje papir koji dobiju na kraju školovanja nego znanje, ali da neće dozvoliti da ga to obeshrabri.

Kada je reč o anketama koje se rade među studentima u kojima ocenjuju svoje profesore, doktor Bojović kaže da se od rezultata tih anketa studenti hvataju za glavu.

- Tamo se svašta i dopisuje, dodaje... Studenti kad vide rezultate tih anketa, oni se uhvate za glavu i kažu za neke profesore koji dobiju prosek iznad četiri da nisu zaslužili ni preko dva. Zato ja te ankete i ne gledam, ali verujem u ocene koje oni sami daju na tim sajtovima, jer ih niko na to ne nagovara, niko ništa ne dodaje i ne oduzima osim njih samih - kaže profesor Bojović.

Osnovna stvar za uspeh je zadovoljstvo!

- Vodim računa da sam zadovoljan na tri nivoa u životu - na ličnom, na porodičnom i na profesionalnom. Baš tim redosledom. To se oseća, a kad se bavite prosvetom, tek je tada važno da ste zadovoljni na svim poljima, jer onda možete da se posvetite studentima, pa da i oni budu zadovoljni vama - objašnjava profesor.

Iako je na pomenutom sajtu ubedljivo na tronu, profesor kaže da to ima svojih mana.

- Očigledno sam ponosan na to, ali nije to uvek prednost. Recimo, u jednoj od škola predajem izborni predmet, pa onda kad studenti biraju između mog i još dva predmeta, kod mene se odjednom nađe 130 studenata, a kod kolega po dvoje ili troje. To je nešto što nije u redu prema njima. Dešavalo se da onda traže da se moj predmet premesti u drugi semestar, pa tamo bude isto. Ja volim da imam mnogo studenata, nekada ih je bilo i po 400 na smeru, više ne, ali voleo sam gužvu. Samo, kolege tako gube fond časove i zbog toga mi je jedino krivo - kaže  Bojović.

Međutim, zahvalan je svojim studentima na lepim rečima i pohvalama, a kako kaže, omiljen je već devet godina.

- Ma samo se još sa Đokovićem takmičim, on je na tronu osam godina, a ja devet - kaže nam kroz smeh profesor Bojović i zaključuje:

- Mnogo volim svoju profesiju, iz prosvetarske sam porodice, a imam i četvoro dece i voleo bih da se i ona bave ovim poslom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike