Nastavnik vikne i odmah ga suspenduju, a nasilnom učeniku jedva daju ukor! Sindikalci: Profesor Knežević suspendovan mimo zakona!

15.12.2022

20:00

0

Autor: M.M/R.M.

Način postupanja škole prema Kneževiću nije u skladu sa zakonom, u čemu su saglasni i advokati Foruma beogradskih gimnazija

Nastavnik vikne i odmah ga suspenduju, a nasilnom učeniku jedva daju ukor! Sindikalci: Profesor Knežević suspendovan mimo zakona!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Profesor matematike Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević suspendovan je s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Ova suspenzija je usledila nakon peticije koju je potpisalo 27 roditelja, a u kojoj se tvrdi da se on ponašao neprimereno nazivajući učenike glupima, kao i da im je pretio i ograničavao kretanje za vreme odmora.

Direktor škole kaže da su se roditelji njemu obratili sa peticijom 28. novembra, a tim za zaštitu učenika od diskriminacije je samo dva dana kasnije zaključio da ako je nastavnik stvarno izgovarao diskriminišuće rečenice, radi se o postojanju psihičkog nasilja nad decom. 

Nedavno je i nastavnica u školi "Sveti Sava" u Vrčinu suspendovana kada se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome, kako se tvrdi, ona preti učenicima.

Ovo je usledilo nakon što se pojavio snimak na kom se čuje kako preti đacima:

- Niste vi ni pametniji, ni jači od nas. Ako ništa drugo, imam više para od tebe da platim nekoga da te bije svaki dan. Veruj, već mi je dosta i dece i škole i vaspitanja. Zaslužili ste batine, zaslužili ste da budete dovedeni u red. Znači, ako ništa drugo neću ja da prljam ruke, nego ću drugima da dam da te lepo mlate, sve dok se ne dovedeš u red..." - izgovorila je osoba za koju se tvrdi da je ova nastavnica.

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Ono što je zanimljivo u oba slučaja jeste da su škole gotovo odmah reagovale i suspendovale nastavnike samo zbog navodno verbalnih uvreda, dok učenici koji fizički maltretiraju nastavno osoblje često prođu samo sa ukorom. 

Nedelju dana čekali da kazne nasilne učenike

Podsetićemo na poslednji slučaj maltretiranja nastavnice Tehničke škole u Trsteniku koja se učenicima obraćala na najpristojniji mogući način, pokušavajući da im objasni kako bi trebalo da se ponašaju.

I dok je ona to radila jedan od učenika joj je izmakao stolicu s leđa, dok je drugi snimao. A onda su taj snimak njenog ponižavanja okačili na internet. 

Učenici su kažnjeni isključivanjem iz škole, ali je vrlo moguće da bi prošli sa lakšom kaznom da se čitav slučaj nije "zavrteo" u medijima.

Međutim, od pojavljivanja ove priče u medijima pa do kazne za učenike prošlo je nedelju dana! A profesor kojem je ostalo nekoliko meseci do penzije suspendovan je posle dva dana! I to samo na osnovu peticije roditelja.

Škola nije postupila po zakonu?

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da škola u njegovom slučaju nije postupila prema zakonu.

- Da zanemarimo činjenicu da je profesoru Kneževiću ostalo malo do penzije, način postupanja škole prema njemu nije u skladu sa zakonom, u čemu su saglasni i naši advokati. Direktor ga je suspendovao na osnovu pisma roditelja, peticije, koja je zasnovana uglavnom na ocenama. Imao sam uvid u nju, i mnogo je propusta. Roditelji su izneli paušalne tvrdnje - da im je pretio teškim pismenim zadacima, da im je govorio da ne zaklapaju... Te paušalne tvrdnje bude sumnju. Činjenica je da nema nijedne konkretne izjave učenika, kada se nešto desilo i na koji način - rekao je on i dodao da je zbog ovog slučaja sutra sazvan sastanak u Ministarstvu prosvete.

Profimedia
Ilustracija

Markov kao propust navodi niz mera koje su mogle da se preduzmu pre same suspenzije.

- Što se tiče ocena i načina ocenjivanja to je moglo da se reši u skladu sa zakonom, one su mogle da se ponište i da se formira komisija za ocenjivanje. Profesor već dva puta suspendovan, 2002. na četiri meseca i 2008/2009 na šest meseci, o čemu je i sam govorio. On se drugi put i sudio sa školom i dobio na sudu - kaže on i dodaje da je sindikat škole protiv direktora već pokretao postupke, a kako je profesor Knežević u sindikatu, smatra da je u pitanju ipak lična stvar.

Na pitanje da li misli da su roditelji vršili pritisak da se suspenduje profesor, Markov je rekao da ne veruje.

- Jer ako je ovo prva prijava, zašto je baš sada pred kraj polugodišta, pokrenuta? A ako nije, zašto nije pokrenuta ranije? - upitao je on.

Smatra da su ocene glavni problem roditelja u ovom konkretnom slučaju.

Problematičan slučaj

I Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže je ovaj slučaj problematičan.

- Tim za škole utvrdio je da je došlo do povrede zabrane, što je najteži oblik dela, a za nju je problematično u ovom konkretnom slučaju što se ne zna kako je utvrđeno da je do toga došlo bez disciplinske komisije. 

Druga problematična situacija je i što se pominju snimci, što je izričito zabranjeno. 

- Nezakonito je da nekoga snimate, a da on za to ne zna. Ima par nelogičnosti u svemu tome, svi treba da smire strasti, i da se ispitaju i đaci i profesori. Nije cilj da se đaci maltretiraju, ali ni da profesor bude suspendovan bez obavezne procedure. U narednim danima sigurno ćemo se baviti ovim slučajem i utvrditi na koji način je došlo do ovakvog scenarija - izjavila je ona za 24sedam.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije zaključuje da je ovaj slučaj mač sa dve oštrice. 

- Što se tiče peticije, ona ne može da se prenebegne, roditelji igraju važnu ulogu u obrazovanju deteta. Ipak, zakonske osnove postoje, i postojali su i drugi načini da se reši problem. Da li su se i druga odeljenja žalila na profesora, ili samo to jedno? Da li su kontaktirani stariji učenici? Ovaj problem je veoma širok, jer se otvara pitanje odnosa u školi koji su vrlo kompleksni. Mora da postoji poverenje i poštovanje između učenika i profesora, ali i da se donesu ozbiljnije zakonske promene. Jer, danas nije definisano tačno šta je na primer "psihičko zlostavljanje" koje su roditelji naveli u peticiji. Sve se može staviti pod to, i pokrenuta je lavina - rekla je ona.

Dakle, ona ističe da se jasno mora definisati zakonom koja su prava i obaveze kako profesora, tako i učenika. Dodaje i da se često roditelji koji su pravnici, lekari i drugih profesija mešaju u odnose u okviru škole i da često upravo oni krive profesore, tako da ovaj problem postoji odavno.

Njen predlog u konkretnom slučaju, dakle, tiče se izmena u zakonu, definicija problema, odnosno prava učenika, na osnovu kojih će se određivati da li su ugrožena, kao i uspostavljanje poverenja i poštovanja između nastavnika i učenika.

Predlog je i da se pozovu stariji učenici profesora Kneževića koji mogu da posvedoče da li su se i oni osećali ugroženo, jer je čovek došao do penzije i sigurno izveo mnoge generacije na put.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike